Emmen staakt pogingen om na 18.00 uur parkeergeld te vragen

Betaald parkeren in het centrum van Emmen na zes uur ‘s avonds en op zondagmorgen is van de baan. Het wachten is eerst op een nieuwe parkeervisie.

Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) had het voorstel al eerder ingetrokken om er de gemeenteraad haar zegje over te laten doen, maar nu die in meerderheid tegen het plan is, constateren burgemeester en wethouders te weinig draagvlak.

In het oorspronkelijke plan, dat wél de instemming had van de beide middenstandsverenigingen De Koepel en Emmen Vlinderstad, moest er de hele week van negen tot negen worden betaald. Van de Weide wijst ook naar het particuliere terrein P-Zuid bij Wildlands, waar dit parkeerregime al geldt.

Er was het college veel aan gelegen om de tijden voor betaald parkeren in het centrum van Emmen zoveel mogelijk gelijk te schakelen. Maar allerlei partijen vielen over de wethouder heen. Zo waren er de wijkvereniging ‘t Centrum, de bioscoop Utopolis, de horeca en vooral de kerken. In de raadscommissie van oktober deden tal van kerkbesturen een klemmend oproep aan het college om de veranderingen niet door te voeren. Nergens in Nederland hoeven kerkgangers te betalen, behalve straks in Emmen, zo was de boodschap. Zelfs in Amsterdam is parkeren op zondagmorgen gratis, ondersteunde de VVD’er Johan Scheltens het kerkelijk betoog.

Met het intrekken van het parkeerplan worden de oude tariefzones weer van stal gehaald. Dat betekent dat er voor het parkeren achter een slagboom, zoals in de parkeergarage onder de Media Markt, wel tot negen uur ‘s avonds moet worden betaald.

Het college gaat mokkend akkoord. Want, verzucht het in een brief aan de raad, er ontstaat nu wel een tekort van 117.00 euro en de ongelijke behandeling blijft, bijvoorbeeld in relatie tot het door Q-Park gerunde P-Zuid bij Wildlands.. Bovendien moet er personeel worden aangetrokken voor de parkeergarage aan de Westerstraat, óók om bij problemen in de parkeergarage aan het Willinkplein op te kunnen treden.

De vraag is nu of het college de betaaltijden na 18.00 uur opnieuw van stal haalt om financiële gaten te dichten, als wethouder Van der Weide met zijn nieuwe parkeervisie komt. Onbekend is nog wanneer de nieuwe parkeernota er ligt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.