Emmen steekt noodlijdend Wildlands de helpende hand toe: kosten gemeente jaarlijks 1,7 miljoen

De gemeente Emmen wil de jaarlijkse lasten van het noodlijdende Wildlands verlichten door een nog groter belang in het dierenpark te nemen. Het totale pakket aan maatregelen kost de gemeente jaarlijks 1,7 miljoen euro.

Wat er verandert in Wildlands: meer dieren en zomeravonden; wel twee ijsberen minder
Lees verder

Het college van B en W wil om te beginnen 18,3 miljoen euro aan leningen overnemen die Wildlands nog heeft openstaan bij geldschieters Volkerwessels en de Rabobank. Hierdoor wordt de gemeente Emmen de enige financier van het park en heeft het straks voor 80 miljoen euro aan belangen in Wildlands.

Meer subsidie voor Atlas Theater

Deze zet kost de gemeente jaarlijks 7 ton aan misgelopen rente-inkomsten. In ruil hiervoor krijgt Emmen wel meer zogenoemde ‘zekerheden’, zoals het eerste recht van hypotheek op de gebouwen van Wildlands.

Daarnaast verhoogt Emmen de subsidie aan het Atlas Theater voor de culturele programmering naar 1,5 miljoen euro op jaarbasis. Voorheen betaalde de gemeente hiervoor jaarlijks 5 ton; Wildlands nam het resterende bedrag voor zijn rekening. Bovendien wil het de huur voor het entreegebouw van Wildlands met 66.000 euro verlagen.

Waterfabriek wordt overgenomen

Ander onderdeel van de plannen is dat Emmen voor maximaal drie miljoen euro eigenaar wil worden van de waterfabriek en het overdekte speelparadijs Animazia in het park. Deze gebouwen zijn in handen van de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD).

Links wethouder Robert Kleine (CDA), midden Erik van Engelen interim-directeur Wildlands en wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) tijdens de bijeenkomst donderdagmorgen waar de steun van Emmen aan Wildlands bekend wordt gemaakt. Foto: DvhN

Het waterbedrijf liet eind vorig jaar al onderzoeken hoe het de financiële banden met het park kan verbreken, om zich voortaan volledig te richten op het leveren van schoon drinkwater. Emmen is hierover nog in onderhandeling met de WMD.

Het hele pakket aan maatregelen moet de lasten van het noodlijdende Wildlands dit jaar met ruim 5 miljoen euro naar beneden brengen. Vanaf 2020 bedraagt de besparing jaarlijks 6,4 miljoen.

En weer is het D-Day voor Wildlands Emmen: dit is wat je moet weten
Lees verder

Wildlands moet zelf snoeien in de kosten

Ondertussen snoeit Wildlands zelf ook in de kosten; jaarlijks moet dit minimaal 2 miljoen euro opleveren. Op hetzelfde moment investeert Wildlands wel in aanpassingen in het park. Zo komen er nog voor juni grote krabben in Nortica en vari’s - een halfaap - in de grote kas van Jungola. Volgend jaar hoopt Wildlands een grote kat- of hondachtige toe te voegen aan savannegebied Serenga.

Wildlands opende in 2016 de deuren en kende een voorspoedige start met 1,3 miljoen bezoekers in het openingsjaar. Maar dat aantal liep al snel terug en vorig jaar wisten nog maar 855.000 mensen het park te vinden.

Teruglopende bezoekersaantallen

Door de teruglopende bezoekersaantallen dook het park in de rode cijfers. In 2017 noteerde het een verlies van 3,8 miljoen euro en vorig jaar bedroeg het verlies ruim 8 miljoen euro.

Daarom moest Wildlands eind vorig jaar uitstel van betaling aanvragen bij de belangrijkste geldschieters. Dit uitstel kwam er en Wildlands kreeg tot 1 mei financiële ademruimte. De afgelopen periode werd er gesleuteld aan een reddingsplan voor de lange termijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.