Emmen steggelt over camperplaats in Erica

Een bestemmingsplanwijziging inclusief al dan niet robuuste oomheining voor een camperplaats met gemiddeld één camper per dag.

Niet iedereen in de raadscommissie van Emmen begreep gisteravond waarom er zo nodig een camperplaats in Erica moet komen. De locatie aan de Ericasestraat, met een inrit aan de Verlengde Herendijk, wordt al een tijdje gedoogd, zonder dat er een vergunning is. Omwonenden hebben daar de gemeente regelmatig op gewezen. Volgens Van der Weerd (DOP) is er nu zelfs sprake van het belonen van een illegale situatie.

Volgens wethouder René van der Weide is daar nooit sprake van geweest. ,,Ja, er werd in strijd met het bestemmingplan gewerkt, maar al bij het eerste handhavingsverzoek hebben we naar een mogelijkheid gekeken om de zaak te legaliseren.’’ En daarom lag gisteravond bij de raadscommissie het collegebesluit voor om toestemming te verlenen voor een camperplaats met 15 staanplekken. Zodra de camperplek in een mini-camping verandert zal er handhavend worden opgetreden, bezwoer Van der Weide.

Hoe dan ook, Johan Scheltens (VVD) vroeg zich überhaupt af waarom je hier het bestemmingplan zou aanpassen voor een camperplaats. Hij komt er elke dag twee keer langs op weg naar het werk en telde gemiddeld één camper per dag. ,,Die dan ook nog van de eigenaar is.’’ Dat sloot dan aan bij de bevriende inspreker, die aan het begin van de vergadering al had gezegd dat er vooral sprake is van het uitvoeren van een hobby. Scheltens wees op Parc Sandur en het Hampshire hotel met voldoende camperplekken en zag ook na een formele uitleg van Van der Weide nut en noodzaak van de camperplek niet in. Maar: ,,De economische haalbaarheid moet worden aangetoond en dat is gebeurd’’, concludeerde de wethoudster.

Het CDA vindt de locatie ongelukkig, maar Wakker Emmen en PvdA zijn al redelijk overtuigd. Net als Willem van Heusden (ChristenUnie), die zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken stak. Maar die woont dan ook zelf naast een mini-camping en heeft daar totaal geen last van, zegt hij. En zo’n omheining van coniferen groeit lekker snel en is altijd beter dan een schutting, zei Leon Herbers van Wakker Emmen. .

Tegenstanders blijven echter wijzen op een onveilige verkeerssituatie door het inrijden en stilstaan van grote campers. Dara is nu al sprake van met landbouwvoertuigen. Een van de omwonenden was heel Emmen doorgereden en had op acht verschillende locaties 88 camperplekken geteld. Dus ja, waarom dan nog in Erica?

Niet omdat het moet, maar omdat het kan, zoiets.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.