Emmen te streng voor Sportlandgoed Zwartemeer

De gemeente Emmen heeft waarschijnlijk een te strenge regeling voor Sportlandgoed Zwartemeer in het bestemmingsplan vastgelegd.

Dat bleek woensdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. Die droeg Emmen eerder op om het Sportlandgoed te dwingen een 3 meter hoge aarden wal tussen het landgoed en de woning van buurman Frans Germes aan te leggen én te onderhouden. In de vorige versie van het bestemmingsplan had de gemeente alleen opgedragen de wal aan te leggen, niet om deze ook in stand te houden.

Staatsraad F. Michiels verbaasde zich tijdens de rechtszitting over het aangepaste bestemmingsplan. Volgens hem zou het Sportlandgoed alle activiteiten moeten stilleggen zodra de wal iets onder de 3 meter zakt. ,,Dat lijkt me wel weer erg ver gaan.” De aarden wal is vooral bedoeld om de herrie van racende buggy’s tegen te houden.

Van Emmen mag er buiten het broedseizoen maximaal acht uur per week met drie buggy’s op het landgoed worden gereden. Buurman Germes eiste gisteren dat de buggy’s een vast parcours volgen en dat het broedseizoen enkele weken moet worden verlengd tot eind augustus.

Albert Germs van het Sportlandgoed vindt het geen probleem als de buggy’s een vast parcours rijden, maar wil dan ook in het broedseizoen kunnen rijden. Emmen staat dat alleen toe als Germs elk jaar een kostbaar onderzoek doet of er kwetsbare vogels nabij het buggyparcours broeden.

De Raad beslist binnen zes tot twaalf weken over de kwestie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.