Emmen verder als wielerstad

Emmen blijft zich profileren als wielerstad. Na het NK Wielrennen vorig jaar worden er dit jaar Europese handbikewedstrijden gehouden.

Zo’n honderd handbikers uit heel Europa trekken 2 en 3 juli ten strijde op het eerste Dutch EHC (European Handbike Competition).

Handbiken, een gehandicaptensport, is een soort ‘fietsen op armkracht’. Het Dutch EHC maakt deel uit van het EK en moet de opmaat worden naar het WK Paracycling in 2018. Het wordt op touw gezet door de Drentse Paracycling Organisatie, die bestaat uit WSV Emmen, GSC Emmen, het wielerplatform Drenthe, SportDrenthe, Drenthe Beweegt en het platform Aangepaste Sport.

De organisatie van het evenement kost zo’n 40.000 euro. De helft daarvan wordt opgehoest door de provincie Drenthe (15.000 euro) en de gemeente Emmen (5.000 euro).

Het Dutch EHC wordt verreden vanaf sportpark De Meerdijk en voert deels over de Rondweg. Op zaterdag 2 juli zijn de tijdritten, een dag later de criteriums. De organisatie wil het evenement volgend jaar uitbreiden met andere disciplines van het paracycling, zoals het blind fietsen.

Het uiteindelijke streven is om in 2018 het WK Paracycling naar Emmen te halen. ,,En dát WK willen we dan graag herhalen in 2020, wanneer mogelijk ook het WK Wielrennen in het Noorden wordt gehouden’’, zegt Hans Derks van Drenthe Beweegt. ,,We zouden graag de combinatie willen maken van de aangepaste sport en de reguliere sport.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.