Emmen wil koppeling tussen zon en wind

Emmen wil dat zonneakkers zoveel mogelijk een smart grid gaan vormen met windmolens. Door die koppeling kan energie makkelijker opgeslagen worden voor periodes als de vraag groter is.

Een motie met die strekking, ingediend door Wakker Emmen en het CDA, werd gisteravond zonder stemming overgenomen door wethouder René van der Weide (Wakker Emmen). De motie vormde een aanvulling op de structuurvisie over zonneakkers. In de structuurvisie wordt de komst van zonnepanelen vooral gelinkt aan industrie- en tuinbouwgrond, maar de raad wil dat nu dus ruimer maken.

Henk Linnemann (Wakker Emmen) wees op een plan van de eigenaar van Test Track Thedinga op het lawaaisportcentrum Pottendijk. Die wil de testbaan slopen om daar een grote zonneakker te beginnen. Het is al het tweede grote initiatief voor een zonnepark in Emmen. Eerder kwam het Utrechtse SolarEnergyWorks met een plan voor een park ter grootte van 38 voetbalvelden in het Rundeveen.

Opvallend onderdeel van de discussie over de structuurvisie was een meningsverschil tussen Linnemann en zijn eigen wethouder. Het raadslid vindt dat alle vergelijkingen met windenergie uit de visie moeten worden gehaald, omdat hij het niet eens is met de cijfers. ,,Bovendien staat op de ene plek dat een windmolen gelijk staat aan minimaal 352 hectare aan zonnepanelen en verderop 420 hectare.'' Na een schorsing nam Linnemann genoegen met de uitleg dat het om indicatieve cijfers gaat. Alfred Gijlers (CDA) vond dat de cijfers ‘de boel onnodig opruien'.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.