Emmen wil niet méér compenseren aan gedupeerde pomphouder Rondweg

De gemeente Emmen zou na jaren van gesteggel over een schadeclaim eindelijk eens een flinke tik op de vingers moeten krijgen van de Raad van State.

Tenminste, dat vindt Martin van Steenwijk, eigenaar van een tankstation aan de Rondweg in Emmen. Van Steenwijk en de gemeente Emmen stonden dinsdag tegen over elkaar bij de Raad van State in Den Haag. ,,Al twee keer heb ik gelijk gekregen, van de Emmense bezwarencommissie en van de rechtbank. Ik hoop dat het drie maal scheepsrecht is als de Raad van State mij ook in het gelijk stelt’’, aldus Van Steenwijk bij de Raad.

Van Steenwijk runt een Gulf-tankstation langs de Rondweg in Emmen. Door anderhalf jaar wegwerkzaamheden tussen maart 2013 en najaar 2014 was zijn tankstation slecht en soms helemaal niet bereikbaar. Dat leverde een fikse omzetdaling en aanzienlijke knauw van zijn inkomen op. Van Steenwijk vroeg om compensatie omdat hij er ook niets aan kon doen dat zijn tankstation zo lang slecht te vinden was.

Pomphouder vindt 60.000 euro te weinig

Uiteindelijk bood de gemeente Van Steenwijk na veel vijven en zessen nadeelcompensatie aan, bijna 60.000 euro. Van Steenwijk vindt dat te laag. Immers, een hoop vaste klanten hadden in die anderhalf jaar andere tankstations gevonden, vooral in Emmerschans en Emmerhout, en kwamen na de openstelling in augustus 2014 niet gelijk terug. Die bleven nog een paar maanden hangen bij andere tankstations. In nadeelcompensatieland heet dat het na-ijleffect.

Emmen wil niet meer dan drie maanden na-ijleffect compenseren. Van Steenwijk heeft met omzetcijfers aangetoond dat zijn omzet pas in april 2015, zes maanden later, weer een beetje gestabiliseerd was. ,,Het is nooit meer op het oude niveau als voor 2013 teruggekomen. Dat heeft niet alleen met de weg te maken, maar ook met de economische veranderingen, zuiniger auto’s en veel meer goedkope onbemande tankstations. Toch is het duidelijk dat ik zes maanden na de werkzaamheden nog veel nadeel had, pas daarna stabiliseerde het wat.’’ Volgens de raadsvrouw van Van Steenwijk gaat het om 9000 euro.

‘ Ingewikkelde zaak’

Rechter en staatsraad Erik Minderhoud vroeg aan beide partijen of ze niet tot een vergelijk wilden komen, ,,want het is toch wel een ingewikkelde zaak.’’ Van Steenwijk wilde wel, maar de gemeente besloot toch voor de uitspraak te gaan. Die volgt binnen enkele weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.