Emmen wint grondstrijd Delftlanden

De gemeente Emmen hoeft twee grote lappen grond in de wijk Delftlanden niet meer aan de veelbesproken projectontwikkelaar Megahome te verkopen.

Dit concludeert de gemeente op basis van een uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland. Emmen daagde Megahome voor de rechter omdat dit bedrijf volgens de gemeente betalingsafspraken niet nakwam. Woensdag deed de rechter uitspraak.

Geen afname

Het geschil gaat over twee stukken grond tussen Rondweg, Zandzoom, Oude Delft en de N34. De gronden, bedoeld voor de bouw van zo'n driehonderd woningen, waren aanvankelijk van Megahome. De gemeente zou die gronden kopen, voorzien van infrastructuur en daarna weer aan dezelfde ontwikkelaar verkopen. Bij vier andere lappen grond elders in de Delftlanden ging dit eerder goed, maar niet bij de laatste twee. Megahome nam niet af. Voor Emmen betekende dit tonnen extra rentelast per jaar. Omdat Megahome ook niet wilde dat de gemeente de gronden aan derden verkocht, sleepte Emmen Megahome voor de rechter.

Verwijten

Tijdens die zitting in 2010 vlogen de verwijten over en weer. Volgens Megahome was de gemeente ook in economisch moeilijke tijden halsstarrig. De gemeente stelde op haar beurt dat Megahome veel te weinig bereidheid toonde om de bakens te verzetten. Uiteindelijk kwam beide partijen er toch nog uit. Megahome kreeg uitstel. Het vijfde stuk grond diende begin 2016 te worden afgenomen en het laatste perceel een jaar daarna. De financiële gevolgen – lees: renteverliezen voor de gemeente – zouden worden gedeeld.

Betalingen

In 2011 en 2012 betaalde Megahome jaarlijks de afgesproken 125.000 euro, maar daarna bleven die betalingen uit. Daarop stapte de gemeente opnieuw naar de rechter. Zij wees de rechtbank erop dat bij het niet nakomen van verplichtingen de afspraken over afname van grond zouden vervallen. Megahome betoogde dat eenzijdige ontbinding van de contracten niet mogelijk was. Ook stelde Megahome wederom dat Emmen plannen voor een andere invulling van het gebied – kleinere kavels en kleinere woningen - blokkeerde.

De rechter stelt de gemeente nu op een groot aantal punten in het gelijk. Megahome moet de afgesproken bijdrages voor renteverlies over de jaren 2013, 2014 en 2015 betalen en ook de schade die de gemeente lijdt doordat het project niet conform afspraak wordt uitgevoerd. ,,Doordat een deel van de contracten ook wordt ontbonden, hoeven wij de gronden niet meer te leveren aan Megahome'', verduidelijkt Marianne Tiemens, woordvoerster van de gemeente. Wat Emmen met de grond gaat doen, is volgens haar nog onduidelijk. De advocaat van Megahome was niet bereikbaar.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.