Emmen zet verdubbeling Boermarkeweg in de ijskast vanwege geldgebrek

De aanpak van de drukke Boermarkeweg in Emmen is voorlopig van de baan. Archieffoto Jan Anninga

De ombouw van de Boermarkeweg tot vierbaansweg gaat voorlopig niet door. De gemeente heeft op dit moment niet het geld (15 tot 20 miljoen euro) om een van de belangrijkste verkeersaders van Emmen aan te pakken.

De Boermarkeweg is al jaren een van de drukste wegen van Emmen. De gemeente heeft de afgelopen tijd wel aanpassingen verricht om de doorstroming te verbeteren, maar de grootste winst zou behaald moeten worden met de ombouw tot twee keer twee rijstroken. Het Scheper Ziekenhuis Emmen en het Esdal College zitten aan de Boermarkeweg, die alleen nog maar drukker zal worden met de komst van de campus in het gebied.

,,De huidige situatie is nu nog acceptabel’’, zegt wethouder René van der Weide (Wakker Emmen). ,,Op dit moment is er geen sprake van hele grote knelpunten, maar de weg zit nu wel tegen de maximale capaciteit aan. We hadden graag de ombouw uitgevoerd, maar als er geen geld is moet je realistisch zijn.’’

Angelsloërdijk dicht

De grote ingreep mag dan vooralsnog uitblijven, Emmen neemt wel maatregelen om de doorstroming verder te verbeteren. Zo wordt de Angelsloërdijk aan de kant van de Boermarkeweg afgesloten voor autoverkeer. Alleen fietsers kunnen dan hier nog oversteken. De Angelsloërdijk krijgt een nieuwe ingang vanaf de Van Schaikweg. De oversteekplaats voor fietsers nabij de voormalige locatie van garage Hoge wordt daartoe omgebouwd voor gemotoriseerd verkeer.

Daarnaast wordt de capaciteit van de kruising Boermarkeweg-Van Schaikweg vergroot en sluit Emmen de toegang vanaf de Boermarkeweg tot het parkeerterrein bij het voormalige Muzeval-theater af. Deze parkeerplaats is dan enkel nog te bereiken via de Oosterstraat.

Kleine ingrepen in 2022 klaar

Deze maatregelen kosten bij elkaar 1 miljoen euro, waarbij de provincie twee derde van de kosten voor haar rekening neemt. Van der Weide verwacht dat deze ingrepen in 2022 klaar zijn. Er moeten nog gesprekken worden gevoerd met aanwonenden en belanghebbenden.

Behalve de verdubbeling wilde Emmen ook een fietstunnel ter hoogte van het tennispark bouwen. Ook dit plan is voorlopig van de baan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe