Een 34-jarige Emmenaar die brand stichtte in zijn portiekwoning en vervolgens zelf het huis uitliep, krijgt tbs met dwangverpleging. Ook legt de rechter een celstraf van 21 maanden op, die hij in voorarrest al heeft uitgezeten.

De Emmenaar was onder invloed van speed en ernstig in de war toen hij de brand in april 2019 zijn woning aanstak. Hij bracht hiermee andere flatbewoners in gevaar, mede omdat zijn bovenbuurvrouw zuurstofflessen in huis had vanwege haar longaandoening. Hij bekende direct dat hij de brand had aangestoken toen de brandweer arriveerde. Volgens hem was het ‘payback’ voor de hele flat. Hij voelde zich al tijden bespioneerd.

Verdachte heeft geen bezwaar tegen tbs

De man is lang in voorarrest geweest omdat zijn mentale gezondheid werd onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Hij weigerde een groot deel van het onderzoek, dus kon er niet met zekerheid worden vastgesteld wat er aan de hand was. Uit observaties maken de onderzoekers op dat hij lijdt aan schizofrenie of een aanverwante psychotische stoornis.

Hij gaf in de rechtbank twee weken geleden aan dat hij buiten de gevangenis hoogstwaarschijnlijk weer drugs zou gaan gebruiken. Dit rekende de rechter hem zwaar aan in het vonnis. ,,Deze verdachte kan niet zomaar terugkeren in de maatschappij als hij aangeeft weer aan de drugs te gaan en tegelijkertijd geen reden geeft voor zijn brandstichting. Daar moeten we de maatschappij voor beschermen.’’ De Emmenaar gaf tijdens de rechtszaak aan geen bezwaar te hebben tegen tbs.

Geen schadevergoeding dochter bovenbuurvrouw

De schadevergoeding van ruim 31 duizend euro die de dochter van de bovenbuurvrouw had geëist, hoeft de man niet te betalen. De bovenbuurvrouw is een jaar na de brand overleden. Volgens haar dochter heeft de brand het laatste zetje gegeven aan haar al broze gezondheid. De rechter oordeelt dat het verband tussen de brand en het overlijden niet te bewijzen is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank