Emmenaar Nuis niet te stoppen

De in Emmen woonachtige Kjeld Nuis etaleerde zijn uitstekende vorm van de afgelopen maanden door op de NK afstanden wederom de 1500 meter (1.45,53) en de Nederlandse titel te winnen.

Hij had zich al eerder geplaatst voor de WK afstanden op deze afstand, zodat hij in Heerenveen ontspannen aan zijn race kon beginnen. Toch ging het in de laatste bocht nog bijna mis.

,,Ik gaf even goed gas, maar ging bijna onderuit. Ik bleef net overeind, haha. Maar uiteindelijk was ik achttiende seconde sneller dan nummer twee. Ik heb best hard getraind. Ik wilde deze titel graag winnen'', zei de schaatser van Lotto.NL-Jumbo.

Thomas Krol van beslist.nl, onderdeel van de Groningse schaatskoepel iSkate, won zilver in 1.46.20. ,,Ik heb tijdens de World Cups dit seizoen al laten zien dat ik in vorm ben, maar het is altijd weer spannend, want er zijn veel goede tegenstanders. Om te winnen moet ik elke ronde nog wat tijd winnen, maar dat kan.''

Ploeggenoot
Zijn ploeggenoot Stefan Groothuis vierde zijn derde plaats als een overwinning. Hij kwam met zware blessures uit de zomer en zijn zoontje werd ernstig ziek.

,,Zeker toen ik in Noord-Amerika was, was schaatsen niet het eerste waar ik aan dacht. Daarom heb ik de World Cup in Inzell ook laten schieten. Ik wilde thuis zijn. Sinds vorige week gaat het weer de goede kant op en zijn de slagen op het ijs ook weer raak, al dacht ik eerst dat mijn 1.46,88 niet snel genoeg zou zijn.'' Zowel Krol als Groothuis mogen Nuis vergezellen naar de WK afstanden.

De Groninger Lennart Velema, die op de NK de 500 meter had laten schieten, presteerde na zijn ziekte weer goed en werd vijfde in 1.47,92. Sven Kramer bleef steken op een achtste plek, terwijl Jorrit Bergsma, die de EK allround niet gaat rijden, dertiende werd. De nog maar 18-jarige Marcel Bosker uit Ten Boer had veel pech. Het talent ging in de eerste bocht al onderuit. ,,Het mechanisme van mijn klapschaats haperde. Ik baal ontzettend. Ik had een scherpe tijd willen schaatsen.''

Vrouwen
De 500 meter en de Nederlandse titel bij de vrouwen werd een prooi voor Margot Boer van Team Continu, die aan haar laatste seizoen bezig is. Tweede in het klassement over twee series ritten, waarvoor Jorien ter Mors (AfterPay) had afgezegd, werd haar ploeggenote Janine Smit. Marrit Leenstra (Corendon) pakte het brons.

De Groningse Bo van der Werff werd - net voor Annette Gerritsen - zevende. Meer zat er volgens de schaatsster, die na een ontstoken verstandskies en kaakoperatie lang uit de roulatie was, nog niet in. ,,Pfoe, ik voel de verzuring wel in mijn benen. Die 500 meters waren zwaar. Ik moest het eerder gedwongen een tijd rustig aan doen. Dit is sinds lang mijn eerste wedstrijd. Ik ben nog niet helemaal fit. Dus ik kan nog niet strijden om een WK-ticket. Maar het gaat weer de goede kant op. Deze races waren weer des Bo's. Ik ben echt op de weg terug.''

Een zeventiende plek was er voor het jeugdige talent Aveline Hylkema uit Zuidhorn, de achterkleindochter van schaatslegende Jan Uitham.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.