Emmenaar cel in voor hennepteelt

Een 30-jarige man uit Zwolle moet 1,5 jaar de cel in voor hennepteelt, het exporteren van de softdrugs naar België, verboden wapenbezit en witwassen.

Tegen de man was twee jaar geëist. De rechters in Assen kwamen tot een mildere straf omdat de man niet kan worden verweten dat hij ook elektriciteit heeft gestolen.

Van Groningen naar Tienen

Zijn 27-jarige kompaan uit Emmen moet 9 maanden de cel in. Tegen hem was 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist. Het in beslag genomen geld, bijna 15.000 euro, krijgt dit duo niet terug. Beiden kweekten hennep in Kantens in Groningen. Die kwekerij werd in mei van dit jaar door de politie opgerold.

In de auto’s van de beide mannen werd hennepresten aangetroffen. Het tweetal exporteerde metaal naar Tienen in België. Tijdens die transporten werden ladingen hennep meegenomen.

Wapen

De Zwollenaar had in het huis van zijn vriendin in Dalen een wapen verstopt. Ook in de woning van de Emmenaar stuitten de agenten op een vuurwapen. De man uit Zwolle was in het bezit van een BMW. Die wagen werd in beslag genomen, omdat hij voor criminele doeleinden was gebruikt.

Beide mannen ontkenden grotendeels. Maar afgeluisterde gesprekken en aangebrachte peilbakens lieten een ander verhaal horen.

Criminaliteit

De rechtbank in Assen tilt er zwaar aan dat beide mannen handelden in hennep omdat die handel veel criminaliteit en overlast met zich meebrengt in de samenleving. Beide mannen beschikten ook over doorgeladen wapens.

Het Openbaar Ministerie wil in een latere procedure nog ruim 30.000 euro op dit tweetal verhalen, omdat dit geld met misdaad is verdiend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.