Emmenaar mobiliseert buurt rond komst stadsboerderij

Emmenaar Rein van Oosten heeft omwonenden van de geplande stadsboerderij aan de Nieuw-Amsterdamsestraat een brief met zijn bezwaren gestuurd.

Rein van Oosten is sinds enkele jaren eigenaar van een weiland aan de rand van het Noordbargerbos bij de woonwijk Bargeres. Hij wil daar de natuurwaarden van het terrein terugbrengen en verzet zich tegen de komst van stadsboerderij ‘t Nije Hoff bij die locatie.

,,Het is zo’n mooi stukje Emmen en het zou zonde zijn als daar een veeteeltbedrijf onder deze omstandigheden wordt geplaatst’’, zegt hij.

250 huishoudens

Van Oosten heeft de brief bij 250 huishoudens in de bus gedaan. Het schrijven is volgens hem vooral bedoeld om de buurt te attenderen dat de termijn om bij de gemeente bezwaar aan te tekenen tegen het bestemmingsplan rond 20 augustus verstrijkt.

,,Ik wil dat mensen zich realiseren wat daar straks komt te staan’’, vertelt Van Oosten. ,,Als de mensen dat veebedrijf daar wél willen, dan is dat ook prima. Maar ik ga bezwaar maken bij de gemeente.’’

Andere plek

Als het aan Van Oosten ligt, komt het melkveebedrijf op een andere plek in de gemeente Emmen te staan. In zijn brief staan ruim twintig ‘wist-u-datjes’ over de geplande komst van de stadsboerderij en waarom dit bedrijf niet langs de Nieuw-Amsterdamsestraat zou passen.

Van Oosten schrijft onder meer over de omvang van het bedrijf, dat het geen biologisch veeteeltbedrijf is en dat omwonenden mogelijk last van de stank kunnen krijgen.

Onjuistheden

Het plan van een stadsboerderij, waar ook een winkeltje en theehuis bij moeten komen, is afkomstig van de broers Gert-Jan en Rick Nijhoff. Zij zijn naar eigen zeggen verdrietig over het beeld dat Rein van Oosten van hun plannen schetst.

,,Er staan ook tal van onjuistheden in de brief’’, vertelt Gert-Jan Nijhoff. ,,Wij willen open en transparant zijn. ‘t Nije Hoff moet juist een boerderij voor de omgeving worden.’’

'Geuroverlast zal minimaal zijn'

Volgens Nijhoff wordt de stadsboerderij niet te groot en is met de gemeente de maximale omvang van het bedrijf vastgelegd. ,,Dat zijn zestig melkkoeien en een hoeveelheid jongvee. Dat is niet meer dan we op eigen grond kunnen houden en niet meer dan waarvan we de mest op eigen grond kunnen afzetten’’, vertelt hij.

,,Dat we niet biologisch starten, komt omdat dit financieel nog niet haalbaar is. En wat betreft stankoverlast: bij ons wordt mest met de nieuwste technieken gescheiden, opgeslagen en eventueel verwerkt waardoor de ammoniakuitstoot en geuroverlast minimaal zal zijn.’’

Als de gemeente Emmen de plannen goedkeurt, verwachten Gert-Jan en Rick Nijhoff snel met de bouw van ‘t Nije Hoff te kunnen beginnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.