Emmenaren met gloeiende hekel aan gedupeerde vrijgesproken van brandstichting in Schoonebeek

Op verdenking van brandstichting in Schoonebeek moesten twee mannen uit Emmen (29 en 48 jaar) voor de politierechter verschijnen. Ze werden kort na een autobrand in het holst van de nacht aangetroffen in Schoonebeek.

De mannen ontkennen dat zij iets met de brand in de nacht van 26 op 27 maart te maken hadden. De Emmenaren wilden op de zitting van de maandag niet zeggen waarom ze de bewuste nacht in Schoonebeek waren.

De brand werd geblust door de brandweer. De brandende auto stond vlakbij een schutting van een huis. Volgens de officier van justitie had het makkelijk een grotere brand kunnen worden.

Gedupeerde woont samen met dochter (18) verdachte

Uit het politie-onderzoek blijkt dat de verdachten allebei een gloeiende hekel hebben aan de man van wie de auto met aanmaakblokjes in brand was gestoken.

De gedupeerde woont samen met de 18-jarige dochter van de oudste verdachte. De verdachte noemde hem tegen de politie een pedo. Zijn 29-jarige medeverdachte heeft een relatie gehad met de 18-jarige vrouw. Het was de liefde van zijn leven, verklaarde hij bij de politie.

Brandlucht

Op de zitting wilden ze er verder niets over zeggen. De oudste noemde het privé en de jongere verdachte verklaarde dat hij om veiligheidsredenen zwijgt. Dat wilde hij verder niet toelichten.

Uit het dossier bleek ook dat de handen van 48-jarige Emmenaar naar brandlucht roken en hij had een gasaansteker bij zich. Daar had hij een verklaring voor. ,,Ik had in een vuurkorf papier verbrand.” De politie heeft dat gecheckt. Die verklaring klopt.

Geen overtuigend bewijs

De officier van justitie vond dat de aanwezigheid van de mannen in Schoonebeek op het moment van de autobrand heel veel vragen opriep.

,,De mannen hebben gezegd dat zij op zoek waren naar informatie over de gedupeerde. Ik vind het een onzinverhaal. Dat kun je ook overdag doen. Ik geloof er geen hout van.”

Toch vroeg de officier van justitie om vrijspraak. Volgens hem ontbreekt het overtuigende bewijs dat de mannen verantwoordelijk zijn voor de brand. De politierechter is het daarmee eens. De twee Emmenaren zijn vrijgesproken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.