Emmens jongste woonwijk Delftlanden wordt kleiner en kleiner

Als de wijk Delftlanden in Emmen klaar is zullen er 750, hooguit 1000 woningen staan. Dat zijn er bijna 3000 minder dan in de oorspronkelijke plannen.

Wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) zegt dat de gemeente de prognoses voor Emmens jongste en hoogstwaarschijnlijk laatste woonwijk Delftlanden opnieuw heeft bijgesteld. Noodgedwongen, omdat de gemeente inziet dat de 1250 kavels die er nu nog liggen nooit allemaal bebouwd zullen worden. Omdat er geen vraag is maar ook omdat het noodlijdende Megahome liefst 800 van die kavels in eigendom heeft.

Megahome is, toen de crisis uitbrak, in een groot aantal gemeenten gestopt met bouwen omdat de vraag naar nieuwe woningen daalde. In Emmen komt daar nog de krimp door vergrijzing bij. De Twentse projectontwikkelaar is daardoor in zwaar weer terecht gekomen. Otter houdt rekening met een faillissement van Megahome, maar ziet dat vooral als een probleem van de bouwer en haar huisbankier Rabobank, niet van de gemeente. ,,Ik kan me voorstellen dat andere ondernemers een deel van de vrijkomende kavels best willen overnemen.’’

Maar echt vol wordt Delftlanden nooit meer. Dat betekent dat sommige bewoners niet de verwachte buren krijgen. Otter ziet er ook de voordelen van in. ,,Delftlanden wordt de mooiste want groenste wijk van Emmen.’’ Nu staan er zo’n 250 huizen en als de verwachtingen van de wethouder kloppen komen daar nog zo’n 500 tot 750 bij. Er liggen in Delftlanden niettemin volgens Otter nog 1250 kavels om bebouwd te worden.

Het bijstellen van de prognoses heeft óók te maken met het terugdringen van de zogenoemde plancapaciteit. Op dit moment heeft Emmen nog plancapaciteit voor 2300 woningen, terwijl er maar behoefte is aan zo’n duizend woningen. Dat betekent, legt Otter uit, dat het voor de gemeente Emmen steeds moeilijker wordt om een bestemmingsplan te wijzigen ten behoeve van woningbouw. ,,Buren maken bij de Raad van State een grote kans dat hun klacht gegrond wordt verklaard als ze aanvoeren dat er helemaal geen noodzaak is om een bestemmingsplan te wijzigen. Er is immers elders nog genoeg plek voor woningen.’’

Om die reden heeft het plan van de Emmer ontwikkelaar Peter van Dijk op de hoek van Hondsrugweg en Weerdingerstraat een half jaar extra tijd gekost, zegt Otter.. Bewoners in belendende flats klaagde over het verlies van uitzicht. Dat zou deels opgelost zijn door deze bewoners straks de mogelijkheid te geven om een switch van de ene flat naar de andere te laten maken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.