Emmer Belg stierf duizend doden, maar de finale lonkt

Hij stierf duizend doden en werd in twee wedstrijden twintig jaar ouder, tien per duel. Maar ondanks deze malheur ziet de Emmer Belg Steven Van Looveren (40) er weer opmerkelijk fris uit. En blakend van zelfvertrouwen bovendien.

De woning van Van Looveren, zijn partner Roos Popken en zoon (en halve Belg) Alec Van Looveren (9) is een opmerkelijke verschijning in de Emmer wijk Rietlanden. In straten die normaal gesproken bij EK’s en WK’s oranje kleuren, is hun huis nu als enige versierd.

Met vlaggen in de Belgische driekleur uiteraard, niet te verwarren met die andere buren. ,,Twee jaar geleden heb ik gezegd dat hij België op de grote vlag moest zetten, want er zijn nogal wat mensen die het geheel als Duitsland interpreteren. Voor je het weet heb je een steen door de ruit’’, zegt Popken.

Cowboyhoed

Die cowboyhoed in zwart, geel en rood draagt hij al weken. ,,Sinds het begin van het WK is hij helemaal gek in zijn hoofd. Die wedstrijd tegen Japan heeft hem geen goed gedaan, met die achterstand van 2-0. En dan Brazilië. De laatste tien minuten bleef hij maar heen en weer aan het lopen. Hij had het niet meer vanwege de spanning. Zoals ik ooit had, toen Oranje nog meedeed.’’

Van Looveren - de nuchterheid zelve inmiddels - kan het alleen maar beamen. ,,Het was ondanks de 2-0 voorsprong tegen Brazilië al spannend, maar het werd alleen maar erger met die 2-1. Het kon alle kanten op’’, zegt Van Looveren.

‘Lastig, maar niet onmogelijk’

De finale lonkt, want na Brazilië moet volgens Van Looveren alles te doen zijn voor België. Dus ook Frankrijk in de halve finale dinsdag. ,,Het wordt lastig, maar niet onmogelijk. Alleen Thierry Henry is nog even probleem. We hebben een vijand in ons kamp.’’ De Franse oud-voetballer Henry is een van de assistenten van de bondscoach van de Belgen.

Enig leedvermaak is ‘den Hollander’ doorgaans niet vreemd, maar omgekeerd pest Van Looveren zijn partner niet met de afwezigheid van Oranje. ,,Ik vind het juist jammer, want dan zou de hele buurt meedoen. Nu horen ze ons vooral, speciaal bij doelpunten.’’ Popken heeft een andere verklaring: ,,You don’t kick when somebody’s down.’’

Souvenir van Kreta

Ze ontmoetten elkaar vijftien jaar geleden op Kreta. ,,Ik heb hem meegenomen als souvenir, net als deze kat.’’ Van Looveren woont prima in Emmen. ,,Maar tijdens de wedstrijden heeft hij continu appcontact met vrienden en familie in België. Katholiek hè, dus die familie is gróót.’’ Andere Belgen in de omgeving kent Van Looveren niet, dus volledig gelijkgestemden zitten vooral ver weg. ,,En we kijken Sporza, de godganse week door. Ik dacht dat Nederland erg was met voor- en nabeschouwingen, maar op de Belg gaat het ook maar uren door’’, zegt Popken.

Hoe dan ook zijn er nog twee wedstrijden te spelen: de halve finale en vervolgens de finale, of de troostfinale. Ze gaan toch maar even kijken naar een groot scherm in de achtertuin.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.