Emmer blunder met vergunning gevolg van 'afwijkende procedure'

Omdat er bij de aanvraag voor een vergunning op het bedrijventerrein De Tweeling is Nieuw-Amsterdam is afgeweken van standaardprocedures kon de gemeente Emmen in de fout gaan.

Dat zei wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) donderdagmorgen in de gemeenteraad in antwoord op vragen van PvdA-fractievoorzitter Raymond Wanders. Die was verbijsterd door de blunder ,,die slecht is gevallen bij de bevolking’’. Bovendien, zei Wanders, is de gemeente nu al drie keer in korte tijd op de vingers getikt door de Raad van State bij zaken op het gebied van ruimtelijke ordening.

Slecht gevallen

Ook bij het college is de fout slecht gevallen, zei Van der Weide, omdat het gevolg een volstrekt ongewenste ontwikkeling kan zijn. De eigenaar kan er nu detailhandel opzetten en een supermarkt op een industrieterrein is wel het laatste wat Emmen wil.

Volgens Van der Weide was er sprake van een ongebruikelijke vergunningaanvraag. ,,Het ging om een brief waarin de zinsnede ‘moet worden gezien als aanvraag voor omgevingsvergunning’ was toegevoegd. Daardoor kwam de brief anders in het systeem terecht.’’ Van der Weide beloofde te kijken hoe procedures en systemen beter kunnen laten functioneren.

Gewaarschuwd mens

,,Als ik morgen een vergunning nodig heb, wist ik het wel, dan deed ik ook een ongebruikelijke vergunningsaanvraag’’, reageerde Wanders. ,,Een gewaarschuwd mens telt voor twee’’, wist Van der Weide. Het college wacht nu op een uitspraak van de commissie bezwaar en beroep en afhankelijk daarvan is er voor de gemeente wellicht nog een mogelijkheid om de vergunning te heroverwegen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.