Emmer gehandicapten verbaasd om lof voor restaurant Puur

Bij de gehandicaptenorganisatie OSOG in Emmen snappen ze er niks van. Hoofschuddend nam voorzitter Jan Wolters kennis van het nieuws dat restaurant Puur zo toegankelijk is voor zijn doelgroep.

Het wereldrestaurant in Emmen staat in de landelijke top-tien van restaurants die voor gehandicapten goed toegankelijk zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de organisatie Ongehinderd en Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. Maar bij een zogeheten schouw van de OSOG, de slechtziendenorganisatie uit Emmen, komt Puur niet eens in de top-drie voor.

Volslagen verrassing

,,We worden flink in de maling genomen door Ongehinderd’’, zegt Wolters. Volgens hem heeft OSOG de organisatie meegeholpen door 110 adressen in Emmen aan te leveren in het kader van de landelijke week van de toegankelijkheid, maar is nadien niets meer vernomen. De presentatie van de top-tien kwam voor Wolters als een volslagen verrassing.

,,Ons schouwteam kwam tot een heel andere conclusie. Gehandicapten moesten zich aan het buffet bij Puur zelf zien te redden; er worden - op verzoek - géén gerechten aan tafel geserveerd. Bovendien was er achter de nooduitgang een trap aanwezig.’’ Volgens de OSOG is het restaurant van hotel Ten Cate in Emmen het beste toegankelijk voor gehandicapten en slechtzienden, gevolgd door café Groothuis en De Witte Olifant in Klazienaveen.

,,De andere bezochte 15 horecaondernemers waren op veel gebieden beslist niet minder toegankelijk, maar de aanwezigheid van een gehandicaptentoilet, een bedrijfshulpverlener of EHBO’er en een defibrillator gaven het schouwteam de doorslag.’’

Wethouder Jisse Otter sloot afgelopen zaterdag de landelijke actieweek in Emmen af met de bekendmaking van de - volgens de OSOG - drie meest toegankelijke horecabedrijven in Emmen. De drie kregen een oorkonde en een keurmerk - maar Puur was daar niet bij. De presentatie gebeurde nota bene onder het toeziend oog van directeur Gerard de Nooij van Ongehinderd.

Richtlijnen

De Nooij vindt het jammer, zegt hij desgevraagd, dat de OSOG niet vooraf contact heeft gezocht met zijn organisatie. Die is in samenwerking met partner Bartimeus bezig met een nieuw keurmerk voor organisaties en instellingen, die voldoen aan de richtlijnen die vanaf 1 januari 2017 gaan gelden. ,,Daarbij houden we er rekening mee dat die instellingen geleidelijk de nodige aanpassingen verrichten. Aan de hand van onze app konden gebruikers restaurants nomineren die voor het keurmerk in aanmerking zouden moeten komen.’’

Er werden ruim honderd eetzaken genomineerd, maar de drie door OSOG hooggewaardeerde zaken in Emmen waren daar niet bij. Uiteindelijk werden er door Ongehinderd vijftien, door het hele land verspreid, bezocht. De Nooij: ,,Het is inderdaad geen top-tien van de beste restaurants, maar eerder een lijst van de eerste tien die in aanmerking komen.’’ De restaurants krijgen van Ongehinderd een menukaart in braille en tips om aanpassingen te verrichten, zodat ze het keurmerk over twee jaar kunnen behouden.

Aanpassingen

Maandagavond bleek tijdens de raadscommissie van de gemeente Emmen dat PvdA en ChristenUnie tijdens de landelijke actieweek filmopnames hebben gemaakt van moeilijk bereikbare plekken voor mensen met een beperking. Voorafgaand aan de vergadering werden opnames getoond van obstakels rond het gemeentehuis. Volgens de beide fracties moet bij toekomstige renovaties beter gelet worden op het doen van aanpassingen voor gehandicapten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.