Emmer gezinshuis mag blijven bestaan

Een Emmer gezin mag drie uit huis geplaatste kinderen met een beperking voor lange tijd een onderkomen bieden.

Dit vindt de gemeentelijke bezwarencommissie. Zij verklaart drie bezwaren van omwonenden van het zogeheten gezinshuis ongegrond. Wel dient het Emmer college van burgemeester en wethouders expliciet aan te geven dat in het bewuste pand maximaal drie ‘extra’ kinderen met een verstandelijke beperking mogen worden ondergebracht.

De drie kinderen in het betrokken gezinshuis zijn allen onder de tien jaar en wonen nu al ruim een jaar bij het Emmer gezin in de vrijstaande woning. Het gezin heeft zelf een biologisch kind, de moeder des huizes is in dienst bij ’s Heeren Loo. Deze landelijke organisatie denkt dat deze constructie voor kinderen beter is dan plaatsing in een woongroep. ’s Heeren Loo heeft in onze land tachtig van dit soort gezinshuizen.

Procedurele missers

In Emmen verzetten drie omwonenden zich tegen het gebruik van een woning als zogeheten gezinshuis. Zij vrezen of ervaren (parkeer-)overlast. Ook zou de gemeente procedurele missers hebben gemaakt. De gemeente verleende een vergunning omdat het gezinshuis volgens haar qua ruimtelijke uitstraling vergelijkbaar is met andere vormen van bewoning. ’s Heeren Loo betoogt dat de drie kinderen ook drie biologische kinderen van het stel hadden kunnen zijn. Dan was er helemaal geen vergunning nodig geweest. Van overlast is volgens haar geen sprake.

De bezwarencommissie stelt dat de nadruk van het gebruik van het huis wel meer op zorg ligt dan op wonen, maar dat de gemeente in haar recht stond de vergunning te verlenen. Het woonklimaat in de buurt wordt er volgens de commissie ‘niet substantieel’ door aangetast. Een van de bezwaarmakers meldt teleurgesteld te zijn. Neemt het college van b en w het advies van de bezwarencommissie over, dan sluit hij een gang naar de Raad van State beslist niet uit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.