Emmer jagers op jacht naar afval

Vanuit een bootje maakten jagers in Emmen donderdag jacht op het zwerfafval dat zich langs de oevers van het Oranjekanaal heeft opgehoopt.

In het Oranjekanaal bij Emmen dobbert een bootje met drie jagers. Ze kijken speurend om zich heen. Hun wapen hebben ze in de aanslag: de jacht is geopend. Maar hun doelwit is geen vos, fazant of ree, hun wapen is geen geweer. Dit keer jagen ze met harken en afvalgrijpers als strijdmiddel op plastic flessen, verrotte blikjes en ander zwerfvuil dat in het water terecht is gekomen.

Zo op het eerste gezicht valt het wel mee met de rotzooi in het Oranjekanaal. Maar jager Hans Kalter (80) weet wel beter. Hij komt geregeld langs het kanaal, dat het lokale jachtgebied doorkruist, en stoort zich al jaren mateloos aan de bende. Donderdag stapte hij daarom met een paar medejagers in een bootje om die drijvende troep zelf op te ruimen.

Superactie

„Als jagers zijn wij vrienden van de natuur. Elke keer dat ik die rotzooi in het water zie, denk ik: wat verschrikkelijk. Je houdt het niet voor mogelijk wat er wordt weggegooid”, zegt de energieke Kalter terwijl hij een plastic flesje uit het kanaal plukt. „Daarom besloot ik zelf maar actie te ondernemen en heb ik contact opgenomen met waterschap Vechtstromen. Daarvan konden we deze boot lenen, inclusief bestuurder. En nu jagen we dus op andermans rommel.”

Aan het roer staat Martijn Schneider (40) van Vechtstromen, zelf ook een jager. „Wij vinden dit een superactie en helpen zo graag mee.” Hij stuurt het bootje vaardig langs de oever van het Oranjekanaal, waar hun ‘prooi’ zich heeft verschanst.

De buit is divers. Er blijkt verraderlijk veel afval langs de kant van het kanaal te zwerven, vaak grotendeels verborgen onder het water of beschermd door een bos takken. Dat een schoonmaakbeurt op zijn plaats was, wisten de jagers, maar ze staan versteld van de hoeveelheid troep die ze opvissen. Veel vieze flesjes plastic, flessen drank (‘zit er nog wat in?’), af en toe een schoen en opvallend veel aanstekers. Maar bijvoorbeeld ook een tuinstoel, een kluis en voorbehoedsmiddelen komen voorbij.

Meer dan alleen dieren afschieten

De beste stuurlui rijden vanuit de auto rustig met het bootje mee en gooien af en toe volle zakken in een kar. Na een uurtje afvalvissen hebben de mannen zes vuilniszakken vol troep, een paar autobanden en een verroeste brommer uit het water geplukt. Kalter: „En we hebben nog lang niet alles gehad.”

Jager Henk-Jan Loeröp (30) zit voorop in de boot en grijpt het ene na het andere stuk afval uit het water. Hij vist een kinderschoen op. „Da’s de vierde al, we kunnen bijna een schoenenwinkel beginnen”, zegt hij met een lach. „Het is echt verschrikkelijk wat mensen allemaal weggooien. Ik snap niet dat ze dat doen.” Loeröp is naar eigen zeggen een groot natuurliefhebber en had dan ook geen problemen met een middagje alternatief jagen. „Ik woon naast een bos en daar loop ik ook vaak even doorheen om rotzooi op te pakken.”

Kalter wil met de schoonmaakactie laten zien dat jagers meer doen dan alleen dieren afschieten. „We krijgen veel negatieve aandacht. Sommige mensen vinden het heel erg als een dier wordt gedood, maar wij moeten beheren. Wat wij doen is goed voor de natuur. Je moet er op tijd bij zijn, anders krijg je een plaag en ben je te laat. Dat levert veel schade op”, zegt Kalter resoluut. „We zitten in Nederland dicht op elkaar en we hebben bijvoorbeeld zoveel reeën in ons land dat daar je op een gegeven moment wat aan moet doen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Dat is beheer en schadebestrijding”, vult Loeröp aan.

Borreltje

Als het aan Kalter ligt stappen de jagers volgend jaar weer de boot in om het stuk kanaal nogmaals schoon te maken, in de traditie van jaarlijkse schoonmaakdagen zoals die vroeger door jagers werden georganiseerd. „Hopelijk kunnen we het dan wel in één dag doen. Vandaag krijgen we het niet af. Binnenkort moeten we nog maar een keer.”

Na ongeveer tweeënhalf uur, tientallen plastic flesjes en zo mogelijk nog meer aanstekers zit de kar van de jagers al goed vol. Tijd voor een stevige lunch. Broodjes hamburger, van eigen koe. En een borreltje, traditie na elke jacht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.