Emmer meisjes trots op tante: Europees kampioen Sherida Spitse

Europees voetbalkampioen Sherida Spitse bezocht maandagochtend basisschool ‘t Twiespan in Emmen. Voor haar is Emmen niet zomaar een plaats.

Als je met het Nederlands team Europees voetbalkampioen wordt, dan verandert er iets in je leven. De 27-jarige Sherida Spitse weet er alles van. Op straat wordt ze sindsdien veel vaker herkend en op de foto gezet. En ga je ergens heen, dan bestaat de kans dat de rode loper voor je wordt uitgelegd. Maandagochtend gebeurde dat zelfs letterlijk, op het plein van basisschool ‘t Twiespan in Emmen. De school had Spitse gestrikt voor een meet&greet. Drie leerlingen waren niet alleen blij, maar ook supertrots: Liz (9), Iza (7) en San (4) de Jonge. Want de zo succesvolle aanvoerder van de Oranje Leeuwinnen is hun tante.

loading

Heeft u ooit een rode kaart gehad? Wat vindt u zo leuk aan voetbal? En welke uitspraak van Johan Cruijff spreekt u het meeste aan? Sherida Spitse zit op een stoel, die bovenop een tafel staat. Voor haar zitten kinderen van de groepen 5 tot en met 8 van ‘t Twiespan. Om en om mogen ze de international een vraag stellen. Jazeker, het was heel spannend om in eigen land een EK-finale te spelen, vertelt Spitse. En het was echt wel vet om na afloop door zoveel mensen te worden toegejuicht. Ja, ze is in haar leven wel eens uit het veld gestuurd. Dat gebeurde één keer, in een duel tegen Brazilië. Maar die rode kaart was onterecht.

loading

Voor de in Sneek geboren en tegenwoordig in Hengelo woonachtige Spitse is Emmen niet zomaar een plaats. Het is de plek waar haar vriendin Jolien van der Tuin (29) opgroeide en waar een groot deel van haar schoonfamilie woont. Emmen is ook de plaats waar in april van dit jaar Jens werd geboren, het eerste kind van Sherida en Jolien. Het stel woonde daarvoor drie jaar in Noorwegen. Spitse speelde daar bij Lillestrøm. ,,Toen we eind vorig jaar uit Noorwegen waren vertrokken, hebben we tijdelijk in Emmen gewoond. Lekker dichtbij mijn familie. Dat voelde wel fijn aan het eind van mijn zwangerschap’’, zegt Van der Tuin.

Tegenwoordig woont het stel met zoon Jens in Hengelo. Spitse voetbalt bij FC Twente, de club waar ze in het seizoen 2012 - 2013 ook al voor uitkwam. Nichtje Liz (9) uit Emmen vindt het geweldig dat haar tante Sherida en haar vriendin Jolien in Hengelo wonen en niet meer in Noorwegen. ,,Hengelo is niet zo ver weg. Nu kunnen we elkaar veel vaker zien. In de herfstvakantie ga ik er met mijn zusje en broertje logeren. Daar verheug ik me heel erg op.’’ loading

Hoe lang de captain van Oranje bij FC Twente blijft spelen, is onduidelijk. Ze staat met haar vriendin open voor een buitenlands avontuur. Is de voetballoopbaan van de international voorbij, dan is de kans groot dat het stel in Emmen gaat wonen. ,,Ik ben er opgegroeid, voel me er thuis en een groot deel van mijn familie woont er. Sherida vindt Emmen ook een prima plek en het is vanuit Emmen maar een uurtje rijden naar Sneek. Daar wonen familieleden van Sherida’’, zegt Van der Tuin, die zelf in Emmen voetbalde bij vv Emmen, DZOH en SC Angelslo. Maar zover is het dus nog lang niet. De komende jaren hoopt Sherida Spitse nog veel voetbalsucces te mogen beleven, als het kan in het buitenland. En in de herfstvakantie komen Liz, Iza en San op bezoek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe