De bronzen oorlogsplaquette uit Emmen die terecht was gekomen op de schroothoop is terug en komt waarschijnlijk weer op een muur van de toren van de Grote Kerk.

Het gaat om een plaquette die in 1979 aan de kerktoren werd gehangen. Een bronzen plaat nog kleiner dan een dambord met daarop de tekst Voor hen die vielen. De Amsterdamse edelsmid Nico Witteman maakte het kunstwerk voor 2000 gulden, in opdracht van de gemeente Emmen. De jaarlijkse dodenherdenking in Emmen zou in het vervolg steeds op deze plek plaats gaan vinden.

Daar kwam niets van terecht. In 1985 kreeg Emmen een veel groter oorlogsmonument, midden op het Marktplein. De dodenherdenking werd verplaatst naar het nieuwe monument en niemand keek meer naar de plaquette om. Het viel zelfs niemand op dat de gedenkplaat op een dag was verdwenen. Groot was dan ook de verbazing toen in mei dit jaar zich een man bij de gemeente meldde die aangaf een gedenkplaat in zijn bezit te hebben en die terug te willen geven aan de gemeente.

Die man was Henk Vos uit Didam. Hij werkte vroeger bij de gemeente Emmen en kwam op een dag de plaquette tegen op de schroothoop van de gemeentelijke werkplaats in Barger-Oosterveld. Vos dacht dat dit een vergissing was en legde de plaat in het magazijn. Het duurde maar even of de plaquette lag opnieuw tussen het oud ijzer. Vos nam daarop de gedenkplaat mee naar huis.

Ruim tien jaar geleden verhuisde de plaquette met Vos mee naar het Gelderse Didam en belandde daar achter een kast in een schuur. Toen Vos dit voorjaar bij het opruimen van de schuur de gedenkplaat tegenkwam, besloot hij dat het de hoogste tijd was om die terug te brengen naar Emmen. Daar bleek niemand te zijn die er het fijne van afwist.

Inmiddels heeft de gemeente besloten dat zij de plaquette gaat schenken aan het bestuur van de Grote Kerk. Dat kan er vervolgens weer voor zorgen dat de gedenkplaat terug keert op de oude plek aan de kerktoren. Het kerkbestuur zou dit ook graag willen, zo valt in gemeentelijke stukken te lezen. Kerkvoorzitter Harry Groenwold zegt dat de kwestie nog niet behandeld is in een vergadering van het kerkbestuur, maar dat dit nu zeker zal gebeuren.

Voor het bevestigen van de plaquette is overigens nog wel toestemming nodig van de stichting die de oude kerktoren in bezit heeft en beheert. Voorzitter Inus Haasken van deze stichting laat weten geen enkel probleem te hebben met herplaatsing op de toren. ,,Integendeel zelfs. Dat lijkt me uitstekend.’’
Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe