Emmer raad geeft Arends huiswerk

De Emmer gemeenteraad gaat niet klakkeloos akkoord met de huidige plannen van wethouder Bouke Arends (PvdA) voor de bouw van een nieuw overdekt zwembad.

Na kritiek van de plaatselijke zwemvereniging De Kikker dat het beoogde wedstrijdbad te klein is, willen alle fracties dat Arends onderzoekt wat de aanleg van een groter wedstrijdbad kost. Hierbij moet ook worden gekeken naar de optie om het zogeheten doelgroepenbassin kleiner te maken. De wethouder zegde dinsdagavond tijdens een commissievergadering toe dit op korte termijn in kaart te brengen.

Recreatiebad

Emmen wil bij het stadion van FC Emmen een nieuw overdekt zwembad bouwen. Dit bad vervangt het zwaar verouderde Aquarena aan de Angelsloërdijk. In Emmen wordt al jaren over de bouw van een nieuw overdekt zwembad gesproken. Het plan dat uiteindelijk op tafel is gekomen, gaat uit van een investering van 14,3 miljoen euro. Over het feit dat het recreatiebad in de plannen meer dan de helft kleiner wordt dan het huidige recreatiebassin, werden dinsdagavond niet veel woorden vuil gemaakt.

Dit sluit volgens Arends aan bij het huidige aantal bezoekers en de demografische ontwikkelingen. Het Aquarenabad werd ooit gebouwd voor tussen de 500.000 en 600.000 bezoekers en zo veel mensen komen er bij lange na niet. De teller staat tegenwoordig stil bij rond de 300.000.

Wedstrijdbad

Punt van zorg is wel het wedstrijdbad. De Kikker vindt een bad van 25 bij 15,4 meter veel te klein en stelt dat er voor het houden van aantrekkelijke kampioenschappen een bad nodig is van 25 bij 21 meter. ,,Op deze manier haal je voor Emmen ook geen EK voor de jeugd meer binnen’’, stelde Pascal Schrik van Wakker Emmen. Volgens Arends moet Emmen gezien de concurrentie van andere baden in het land er überhaupt niet op rekenen om geregeld grote wedstrijden binnen te halen.

,,De absolute top niet, dat klopt’’, zei Karel Eggen (D66). ,,Maar wel de niveaus daaronder. Als je tenminste een volwaardig bad hebt. Ook spreiding van dit soort kampioenschappen is van belang.’’

Duidelijk is wel dat de raad graag binnen het budget van 14,3 miljoen willen blijven. Arends zei niet zelf met een nieuw plan te komen. Wil de raad iets anders, dan zal zij dus zelf met voorstellen moeten komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.