Emmer school wil praten over bouwen in dierenpark

De school Terra wil graag met de gemeente Emmen in gesprek over mogelijkheden om te kunnen bouwen in de oude Emmer dierentuin.

Het park is bij Terra als tweede keus in beeld als terrein voor nieuwbouw van een nieuw schoolgebouw. Bovenaan het lijstje staat het huidige terrein van de school aan de Huizingsbrinkweg in Noordbarge. Plannen om voor negenhonderd leerlingen een school te bouwen op de hoek Frieslandroute/Noordeind in Emmen zijn van de baan.

Verminderd woongenot

Het groene opleidingsinstituut is nu nog met zijn vmbo- en mbo-opleiding gehuisvest in twee gebouwen in Noordbarge. Die panden sluiten niet aan bij het moderne onderwijs. De afgelopen jaren koerste de school op nieuwbouw op een perceel op de hoek Frieslandroute/Noordeind. Dat is op korte afstand van de es, vlakbij een van de drukste kruispunten in het Emmer centrum.

Het plan stuitte op fel verzet van bewoners van de Langgrafweg, een klein wat verborgen straatje nabij de plek waar Terra wilde bouwen. Zij vreesden voor verminderd woongenot, waardedaling van hun panden en verkeersproblemen. Gistermiddag kregen de bewoners tot hun vreugde het bericht dat nieuwbouw op die plek van de baan is. ,,Ik heb de school gefeliciteerd met dit wijselijke besluit. Als straat hebben we vanaf het begin gezegd dat nieuwbouw op deze plek niet verstandig is, ook niet voor de school zelf’’, reageert Wil Wessel, een blije bewoner van de Langgrafweg.

Geen geschikte plek

Volgens Trijnie van Wijk, woordvoerster van Terra, blijkt na uitvoerig onderzoek dat de kavel niet geschikt is om alle wensen te realiseren. Het ontwerp werd na kritiek vanuit de buurt aangepast. ,,Van hoogbouw naar een lager gebouw. Maar dit ontwerp paste niet goed op die locatie en zou ook te duur worden.’’ Ook verkeerstechnisch waren er hobbels waar geen goede oplossing voor gevonden kon worden. Zo keek de school naar mogelijkheden voor eigen parkeerplaatsen aan de Flintstraat. ,,Daar zagen we van af vanwege de verkeersveiligheid’’, aldus Van Wijk.

Het sport- en businnesspark De Meerdijk, waar meerdere scholen en het stadion van FC Emmen te vinden zijn, vindt Terra geen geschikte plek voor een ‘groene school.’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.