Emmer sportclubs zijn nog niet rijp voor het strandzand

De beachvolleybaldiva’s Madelein Meppelink en Sanne Keizer geven met een clinic de opening van Beachpark Emmen vrijdagmiddag de glans die het verdient.

In no-time is het voormalige trapveldje van de amateurvoetballers van Emmen omgetoverd in een beachsportcentrum, dat hoort bij de Top 10 van de 500 beachsportcomplexen in dit land. Kosten: 120.000 euro. De gemeente Emmen nam daarvan een ton voor haar rekening. Gesterkt als de gemeente was door een belangstellingsonderzoek onder actieve voetballers en volleyballers.

80% wil graag beachsporten

Ruim 80 procent van de leden jonger dan 30 jaar verklaarde daarin te gaan beachsporten als er een accommodatie in Emmen zou zijn. Maar hoe pakt dat uit in de praktijk?

Waar blijven de voetballers, handballers en korfballers?

Beachpark Emmen is nu ruim een maand in gebruik. Opvallend: waar de scholen van het voortgezet onderwijs massaal gebruik maken van het beachpark, daar schitteren de sportclubs door afwezigheid. Slechts de volleyballers van Emmen ‘95 peigeren zich twee keer per week af in het rulle zand. Maar waar blijven al die voetballers, hockeyers, korfballers, handballers en rugbyers? Zij geven niet thuis. Eén ding is zeker: aan het weer ligt het niet. Waar zit ‘m dan wel de kneep?

Bestuurders lopen op hun tenen

,,Organisatorisch kunnen clubs het niet behappen. Besturen doen hun stinkende best. Ze zijn nog steeds enthousiast, hoor! Maar ze lopen op hun tenen”, zegt Herman Meppelink, voorzitter van Stichting beachsporten Emmen. Als NeVoBo-bestuurder kent de vader van beachvolleybalster Madelein de problematiek waar sportclubs mee worstelen. ,,De vraag van de consument wordt diverser. Flexibeler sporten, het bereiken van bepaalde doelgroepen, al of niet met hulp van buurtsportcoaches, de wet op privacy, wel of geen kunstgras, roken, alcoholvrij... Overal moeten ze beleid op maken. Clubs zijn van goede wil. Hun interesse is nog net zo groot als een half jaar geleden, maar ze kunnen het deze zomer simpelweg niet van de grond krijgen. Ik begrijp dat helemaal.”

Helpende hand

Stichting beachsporten Emmen reikt de clubs de helpende hand. Meppelink: ,,Wij hebben een servicedocument gemaakt: hoe help je zo’n beachsportafdeling in de benen? Van de winter willen we alle clubs, die een intentieverklaring hebben getekend, uitnodigen. Daarnaast gaan we bij ze langs om mee te denken. We willen maatwerk leveren.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.