De entree van het sportpark van EHS'85 in Emmen.

Emmer voetbalclub EHS'85 viert feest: geen 35 maar 75 jaar oud!

De entree van het sportpark van EHS'85 in Emmen. Foto: DvhN

Voetbalclub EHS’85 uit Emmen maakt zich op voor een groot feest. In mei dit jaar bestaat de vereniging 75 jaar. Huh? Is EHS’85 dan niet opgericht in 1985?

Buitenstaanders krabben zich misschien even achter de oren als ze het nieuws horen. Viert EHS’85 haar 75-jarig bestaan? Hoe kan dat? Het jaar 1985 is toch geen driekwart eeuw geleden?

Het begon allemaal op een weiland

,,Klopt helemaal. EHS’85 ontstond in 1985, maar er wordt al sinds 1945 in verenigingsverband gevoetbald in Emmerschans. Dat gebeurde onder de naam voetbalvereniging Emmerschans. In 1985 is die naam veranderd in EHS’85’’, zegt Geert Emmens (80), oud-voorzitter van EHS’85.


loading

Voetbalclub Emmerschans werd kort na de bevrijding opgericht. ,,Aanvankelijk werd er op een weiland gevoetbald. Daarna kon de club terecht op twee velden naast de Boslaan, aan de rechterkant als je vanaf Emmen komt. Toen in de tweede helft van de jaren zestig de bouw van de wijk Emmerhout begon, waren de velden nodig voor woningbouw. De club verhuisde naar de huidige plek aan de Weergang.’’

‘Een aparte voetbalclub in Emmerhout is er nooit gekomen’

De naamsverandering in 1985 had volgens Emmens alles te maken met geruchten dat bepaalde lieden in Emmerhout een eigen voetbalclub op wilden richten. ,,Toen is besloten om de naam vv Emmerschans te schrappen en in het vervolg EHS’85 te gaan gebruiken. Dit is een afkorting voor Emmerhout en Emmerschans. Om te benadrukken dat de club zich ook richtte op voetballiefhebbers uit Emmerhout. Een aparte voetbalclub in Emmerhout is er overigens nooit gekomen.’’

EHS’85 speelde nooit een prominente rol in het amateurvoetbal in Emmen. Het eerste team speelt in de vierde klasse op zondag. ,,EHS’85 is vooral een heel gezellig vereniging, waar veel mensen zich thuis voelen’’, zegt Sander Katoen (36), voorzitter van de jubileumcommissie. Katoen is sinds 2002 lid en hoewel hij tegenwoordig in de Emmer wijk Delftlanden woont, piekert hij er niet over om over te stappen naar een andere vereniging.

Een feest met sport en muziek, maar ook een magazine

Het 75-jarig bestaan wordt gevierd van 21 mei tot en met 24 mei. Op het programma staan onder meer een stratentoernooi, een reünie, een voetbaldag voor de jeugd en feest met muziek. ,,Ook willen we een magazine uitbrengen met daarin het verhaal over het voetbal in Emmerschans’’, zegt Katoen.

De club telt momenteel zo’n 380 leden, van wie er 280 voetballen. Emmens: ,,Een aantal jaren geleden hebben we een puppyveld laten aanleggen op het sportpark. Dat was een heel goede zet. Hierdoor kregen we er flink wat extra jeugdleden bij.’’


menu