Emmer vuurwerkverdachten: 'Meneer X' organiseerde alles

Niet zij, maar ene 'meneer X' was de grote man achter de handel in illegaal vuurwerk. Dat verklaarden Sjoerd W. (29) uit Emmen en Marvin M. (41) uit Ter Apel, die zich dinsdag voor de rechtbank in Assen moesten verantwoorden voor handel in en bezit van 36.000 kilo verboden zwaar vuurwerk in 2012. Wie meneer X is, wilden beide mannen niet zeggen.

Op 3 november 2012 onderschepte de Koninklijke Marechaussee een vrachtwagen met daarin 8000 kilo vuurwerk, die vanuit Duitsland bij Zwartemeer de grens overstak. De 51-jarige chauffeur uit Ter Apel werd opgepakt. Hij verklaarde dat hij wel vaker zulke ritjes had gemaakt. Hij moest het in opdracht van Marvin M. ophalen bij een Duitse opslagbunker van de 38-jarige Jozef C. uit Enschede en leverde het af bij een loods aan de Bokslootdwarsweg in Emmen.

De politie was na tips al in 2011 een onderzoek gestart naar de illegale vuurwerkhandel. Zo kwamen Sjoerd W. en zijn vader Tinus (51) in beeld. Bij hen zou je illegaal vuurwerk kunnen kopen. Na de vondst in de vrachtwagen zette de politie een undercover-agent in die W. junior benaderde voor illegaal vuurwerk. Via hem en Marvin M. kocht de undercover-agent in totaal 900 kilo illegaal vuurwerk. Het ging om lawinepijlen, flowerbeds, vlinders en nitraatbommen.

Eind november hield de politie M., vader en zoon W. en Overijsseler K. aan. Bij invallen in de loods aan de Bokslootdwarsweg en in een container in Ter Apel werd in totaal 28.000 kilo verboden vuurwerk gevonden. Dat vader W. met de vuurwerkhandel te maken had, heeft het Openbaar Ministerie niet hard kunnen maken. Hij staat daarom alleen terecht voor het bezit van drie revolvers en zo'n 200 patronen, die de politie vond bij invallen in zijn huis en het metaalbedrijf van hem en zijn zoon in Nieuw-Dordrecht.

Voor het wapenbezit eiste de officier van justitie een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk tegen Tinus W. De Emmenaar beriep zich op zijn zwijgrecht. Zoon Sjoerd, die een legale vuurwerkhandel drijft, gaf toe dat hij wel eens een illegale bestelling aan 'meneer X' doorgaf, maar dat was het dan ook. Marvin M. zei dat hij wel eens wat had geleverd. Enschedeër Jozef K. heeft met de hele zaak niks te maken, zegt hij. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt juist hem ervan al het vuurwerk dat in beslag genomen is te hebben geleverd vanuit zijn bunker.

De Enschedeër wordt ook nog verdacht van illegale handel in Overijssel. Over die zaak buigt de rechtbank zich vandaag. Daarna komt het OM met strafeisen tegen hem, W. junior, de vrachtwagenchauffeur en Marvin M.

Marvin M. heeft overigens meer op zijn kerfstok. Hij werd zondag 22 november opgepakt voor poging tot doodslag op zijn ex-vrouw in Wijster. Ook zou hij haar nieuwe vriend ernstig hebben mishandeld. De vrouw belandde in het ziekenhuis. M. was die zondag net een week vrij, nadat hij 22 maanden celstraf uitzat voor drugshandel in Duitsland. Hij wilde zijn kinderen weer zien en ging daarom naar Wijster, was het enige dat hij er in de rechtszaal over kwijt wilde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.