Emmer wethouder: Heel zorgelijke situatie bij Scheper Ziekenhuis

Wethouder Jan Bos van Emmen wil zo snel mogelijk met andere overheden om tafel om te bezien hoe artsen naar het Noorden kunnen worden gehaald.

De wethouder van volksgezondheid noemt de situatie bij het Scheper Ziekenhuis in Emmen, waar de verloskundige- en kinderafdeling maandag worden gesloten bij gebrek aan artsen, heel zorgelijk.

,,Je wilt je inwoners een goede en veilige omgeving bieden en die is nu in het geding.’’ Maar volgens Bos speelt het artsenprobleem in het hele Noorden - en zeker langs de grens.

'Effect voor onze burgers is wel ons probleem'

Bos (Wakker Emmen) heeft de afgelopen dagen veelvuldig contact gehad met onder meer de raad van bestuur van Treant. In de eerste plaats om te horen wat deze gaat doen maar ook om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor de gemeente.

Over het feit dat de raad van bestuur onder vuur ligt bij een deel van het personeel wil Jan Bos niks zeggen. ,,Dat is voor mij niet relevant. Dat is interne bedrijfsvoering, daar ga ik niet over. Wat het effect voor onze burgers is, dat is wel ons probleem.’’

Wethouder Jan Bos. Foto: Gemeente Emmen

Bos wil eerst uitzoeken waarom artsen slechts mondjesmaat naar de noordelijke grensstreken komen. Dat geldt niet alleen voor kinder- en oogartsen, maar ook het aantal huisartsen staat onder druk.

Al filosoferend: ,,Misschien heeft het te maken met het feit dat ze in de Randstad sneller een ander ziekenhuis of een andere werkkring hebben gevonden, als dat nodig is. Maar misschien komt het omdat er voor partners nauwelijks vacatures zijn.’’

Oplossen

En als achterhaald is waar het probleem zit, kan bijvoorbeeld de gemeente Emmen sneller actie ondernemen. ,,We moeten vooral niet links en rechts allerlei losse initiatieven ontwikkelen. Zaak is dat we iets oplossen voor de lange termijn.’’

Bovendien, zegt de wethouder, speelt het probleem over de hele linie in het Noorden - niet alleen in de gezondheidszorg. ,,Ook op andere terreinen missen we hoog opgeleiden. Omdat er geen banen voor ze zijn. Want geen bedrijven.’’

De gemeenteraad van Emmen wordt donderdag door het college per brief geïnformeerd over de stand van zaken in het overleg met het Scheper Ziekenhuis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.