En zo zit er toch nog ineens een herinneringsplaquette op het witte houtwerk van de brug tussen Schipborg en Zeegse. ‘Johannes Hovenkampbrug’ staat in zwarte letters op het goudkleurige glimmende plaatje. Naar de verzetsheld die in 1943 door de Duitse bezetters werd gefusilleerd.

Froukje Zeilemaker-Hovenkamp nam woensdag hoogstpersoonlijk een kijkje, samen met Bert Staats, historicus uit Emmen. Hij deed onderzoek naar de verzetsdaad van Hovenkamp, op verzoek van Kamp Amersfoort. Namens de familie verzocht hij de gemeente Tynaarlo om de brug naar Hovenkamp te vernoemen, maar die wilde daar lange tijd niet aan.

Even zoeken

Groot is het naambordje niet. ,,Ik moest eerst even zoeken als ik heel eerlijk ben”, zegt Staats. ,,Van een afstand lijkt het net alsof er een stuk verf is afgebladderd. Maar nu we hier zo op de brug staan overheerst toch een goed gevoel. Het doet me toch wel wat, een eerbetoon aan Johannes Hovenkamp. Voor mij is hij een verzetsheld.”

Gelet op de tekst op de eerder aangekondigde plaquette is de brug toch vernoemd. Ook nicht Zeilemaker-Hovenkamp is tevreden. ,,Ik hoop vooral dat het bordje in de toekomst door voorbijgangers echt gezien wordt. En dat mensen erbij stilstaan wat hier is gebeurd en dat vrijheid niet zomaar iets is. Dat we moeten beseffen wat dat inhoudt, niet alleen op bevrijdingsdag maar op ieder moment.”

Onthulling besproken met familie

Vorige week vrijdag was ‘het bordje’ er nog niet, aldus een woordvoerder van de gemeente, dus van onthulling op 4 of 5 mei zou geen sprake zijn. De officiële wijze van onthullen wordt nog met de familie besproken, meldt de woordvoerder. Mogelijk gebeurt dit op de dag dat Hovenkamp werd gefusilleerd, op 24 juni.

Verhaal van Hovenkamp in podcast ‘Hongerige Wolf’

Aanstaande zaterdag besteedt de DvhN -podcast Hongerige Wolf aandacht aan Hovenkamp. Zowel Bert Staats als Froukje Zeilemaker-Hovenkamp werkten mee aan de online audioreportage die schetst wie Hovenkamp was en wat hij in de oorlog deed. De podcast is vanaf zaterdag te beluisteren op dvhn.nl en alle grote podcastapps.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe