Enexis in Assen vaak in touw voor gaslekken

Gaslekken lijken schering en inslag in Assen de laatste tijd. Waar veel gegraven wordt, ontstaan ook meer beschadigingen aan leidingen.

Zondag was het weer raak. Zes portiekwoningen aan het Oosterpark in Assen zijn ontruimd vanwege een gaslek in een van de woningen. Energiebedrijf Enexis rukte uit om erger te voorkomen, zoals het netwerkbedrijf de afgelopen weken wel vaker naar Assen moest. Vorige week nog voor een gaslek aan de Industrieweg en een aan de Oranjestraat, de dinsdag na Pinksteren voor een groot gaslek bij de Abel Tasmanflat bij de Rolderstraat.

Bij een gaslek in een woning komt Enexis vaak wel helpen om het lek te repareren, het onderhoud ervan is de verantwoordelijkheid van de bewoner, waarschuwt woordvoerder Loek de Lange van Enexis. ,,Die van ons houdt op bij de gasmeter.’’

Het gasnetwerk voor die meter levert Enexis de laatste tijd in Assen genoeg werk op. Het station ligt overhoop, de Overcingel gaat op de schop voor de nieuwe tunnel die deel uit maakt van de Florijnas. In Assen vindt veel graafwerk plaats en dan is het geen wonder dat er eens een gasleiding wordt geraakt.

Diverse instanties brengen het ondergrondse leidingnetwerk in kaart. Aannemers moeten in het dicht bevolkte Nederland eerst hun klus melden bij het kadaster, waarop ze een kaartje ontvangen met het netwerk van ondergrondse leidingen in die omgeving.

,,Het wil natuurlijk wel eens gebeuren dat een gasleiding net iets anders ligt dan op die kaart is aangegeven’’, stelt De Lange. ,,En je kunt net even verkeerd graven. Dan kun je dus toch een gasleiding beschadigen. We drukken aannemers altijd op het hart het te melden als ze een fout in een leidingenkaart ontdekken.’’

Ook controleert Enexis periodiek of de ondergrondse leidingen nog goed zijn. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen werden in 2015 bij bijna 33.000 graafwerkzaamheden een leiding of kabel geraakt. In circa een derde van de gevallen ontstaat schade. Dit aantal was zo’n 4 procent lager dan in 2014, doel is om dit aantal tot 2018 terug te dringen tot 25.000. De reparaties kosten jaarlijks zo’n 50 miljoen euro. Tussen 2001 en 2010 zijn er 47 gewonden gevallen door ongevallen bij graafwerk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.