Engerlingen teisteren Emmer voetbalvelden

Engerlingen hebben het gemunt op de voetbalvelden van vv Emmen en vv Bargeres. De velden zijn dusdanig aangetast dat de competitiestart begin september in het gedrang komt.

Larven van kevers

Beide clubs overwegen de KNVB te vragen of de eerste thuiswedstrijden uit gespeeld kunnen worden, want de velden zijn naar verwachting dan nog onvoldoende hersteld. De bekerwedstrijd van vv Emmen tegen Germanicus op 28 augustus zal hoe dan ook niet gespeeld kunnen worden op het eigen veld, verwacht Louis Harkema van vv Emmen. ,,We kunnen uitwijken naar het stadion van FC Emmen, maar dat is nadelig voor de club. We missen namelijk dan onze kantineomzet.’’

Engerlingen zijn flink uit de kluiten gewassen larven van kevers als de mei-, de juni- en de johanneskever. De eerste schade aan voetbalvelden ontstaat als engerlingen de wortels van het gras opvreten, waardoor het gras doodgaat en kale plekken ontstaan. Maar daarna komen er vogels die het op hun beurt weer hebben voorzien op engerlingen en het gras nog verder vernielen. Ook zoogdieren als egels, wilde zwijnen, vossen en dassen zijn dol op engerlingen, met alle gevolgen van dien voor voetbalvelden.

Bestrijding met aaltjes

Chemische middelen mogen niet worden ingezet ter bestrijding van de engerling. Gemeenten gaan het gevecht daarom aan met microscopisch kleine aaltjes, die engerlingen binnendringen en een stof afscheiden die voor de larven fataal is.

Dat inspuiten is bij vv Emmen afgelopen vrijdag gebeurd. Daar zijn alle velden aangetast, vier speel- en een trainingsveld. ,,In juni hadden we eveneens last van engerlingen. Opmerkelijk, omdat de larven zich meestal pas in augustus laten zien. Toen is die plaag ook bestreden met aaltjes. Je bent zo drie tot vier weken verder voordat er gespeeld kan worden. Graszoden moeten gelegd worden op de aangevreten stukken. Die zoden moeten zich natuurlijk eerst hechten’’, zegt Harkema. De velden van vv Emmen zijn de laatste jaren vaker aangetast door engerlingen.

Bekerwedstrijd

Bargeres wacht met smart op actie van de gemeente Emmen. ,,Het inspuiten duurt langer dan gehoopt, vanwege vakanties’’, zegt secretaris Chris Reiche. De eerste (beker)wedstrijd is uit bij EHS. ,,Maar ook daar zouden engerlingen zijn gesignaleerd.’’ Precies één, enkele weken geleden, laat de club weten. ,,Juich niet te vroeg’’, zegt Bargeres-speler Rob Stiekema. ,,Zaterdag speelden we op een bijveld tegen Drenthina. Toen was er niets aan de hand, maandag was het veld onbespeelbaar.’’

De gemeenten Coevorden en Borger-Odoorn hebben tot nu toe geen meldingen van engerlingen binnengekregen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.