Het is weer Nationale Molendag dit weekeinde met als motto Ode aan de Molen. Een ode aan de oude, historische windmolens dan wel te verstaan. Want de moderne windturbines die veel klassieke molens tegenwoordig overschaduwen zijn menig molenaar een doorn in het oog.

Honderden molens in het hele land doen normaal gesproken mee aan de Molendag, een dikke honderd in Groningen en Drenthe. Geen enkele van die molens is een moderne windmolen. ,,Nee, we zijn een vereniging ter bescherming van de klassieke Nederlandse molens, niet van de moderne windturbines’’, zegt woordvoerder Ed van Gerven van De Hollandsche Molen. ,,Misschien dat die nieuwe molens over een jaar of vijftig als historisch worden gezien en op de nominatie komen voor behoud. Maar nu zeker niet.’’

Vanwege de coronamaatregelen is het wel een karige molendag dit jaar. Bezoek is niet mogelijk, er zijn alleen online wat dingen georganiseerd zoals een quiz. Er zijn wandel- en fietstochten rond de molens maar daar is het zaterdagmiddag niet echt het weer voor.

Weinig aandacht dit jaar

De bedoeling is dat alle molens wel draaien maar een rondgang langs tien molens in Groningen en Drenthe leert dat verreweg de meesten stil staan. ,,We waren het bijna vergeten want er is ook door de vereniging weinig aandacht aan besteed dit jaar’’, zegt een vrijwillige molenaar in Noord-Groningen.

De meeste molens worden tegenwoordig beheerd door vrijwillige molenaars, en vaak zijn er bedrijfjes bij die meel verkopen dat echt op historische wijze in de molen gemalen is. De molendag is voor zulke vrijwilligers een van de hoogtepunten van het jaar met veel bezoekers. Dit jaar is dat allemaal minder.

Windpark Drentse Monden is taboe

Een prominente molen zoals De Wachter in Zuidlaren, inclusief museum, draait wel tijdens de molendagen. En ook De Eendracht in Gieterveen draait op zaterdag en zondag.

De Eendracht is een van die molens die in de schaduw van een modern windpark staan. Het zeer omstreden windpark Drentse Monden ook nog. Al voor en tijdens de aanleg ervan goed voor ernstige verdeeldheid in een dorp als Gieterveen. De vrijwilligers in De Eendracht laten dan ook graag vol trots ‘hun’ molen zien en vertellen over de historie. Maar die nieuwe molens? Nee daar hebben ze het liever niet over.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe