Enorme belangstelling voor islamitische begraafplaats: bijeenkomst uitgesteld

Vanuit de islamitische gemeenschap in Noord-Nederland is erg veel belangstelling voor een nog op te richten islamitische begraafplaats in Zuidlaren. Daarom is een bijeenkomst vrijdagmiddag uitgesteld.

Voorzitter Hamed Amrino van de Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland (BIBIN) zou vrijdagmiddag moskeebesturen ter plekke uitleg geven over de plannen.

Niet telkens op en neer rijden

,,Maar er hebben zich vanuit Veendam en andere plaatsen al zo veel organisaties gemeld en die konden niet allemaal op vrijdagmiddag. Ik moet uit Utrecht komen en om te voorkomen dat ik telkens op en neer moet rijden, zoeken we nu een moment dat iedereen kan.’’

De begraafplaats ligt aan de Annerweg in Zuidlaren en is nu nog eigendom van ondernemer Floor van Randen uit Amsterdam. BIBIN wil het terrein graag kopen, maar heeft het geld pas rond als er genoeg graven verkocht zijn.

Grote vraag naar islamitisch begraven

De begraafplaats moet ruimte bieden aan 1400 graven. Het terrein is 5400 vierkante meter groot. Volgens Amrino is er de laatste jaren een grote vraag naar islamitisch begraven in Nederland. Mensen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond zijn zo langzamerhand helemaal geworteld in Nederland, maar er zijn hier weinig mogelijkheden om in de islamitische traditie begraven te worden. Daarom worden mensen dikwijls nog in Marokko of Turkije begraven, terwijl hun nabestaanden in Nederland wonen.

Zo willen moslims met het gezicht richting Mekka worden begraven, mogen ze niet tussen niet-moslims liggen en moet het graf een eeuwige rustplaats zijn.

Het terrein aan de Annerweg heeft al een bestemming als begraafplaats. Van Randen zelf heeft eerdere plannen om het terrein als zodanig in te richten, niet kunnen realiseren. Op het terrein is nu nog maar één persoon begraven.

]Een Islamitische begraafplaats in Zuidlaren: wat betekent dat?

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.