Met een ferme tik drukt Inge van der Greft de rode knop boven aan de klimmuur in. Het liedje Banana van Conkarah en Shaggy schalt uit boxen en de aan het plafond bevestigde lampen verspreiden speels hun licht door de ruimte vol houten speel- en klimtoestellen.

Het indoor speelpaleis van vakantiepark Land van Bartje in Ees verandert letterlijk in een klap in een heuse discotheek. ,,Mooi niet?”, lacht parkmanager Van der Greft. Ze wijst op nog twee andere aangrenzende knoppen. De een verandert de speelruimte in een jungle, waarbij oerwoudplanten dankzij blacklight verlichting tevoorschijn komen op de muren. De andere laat het donderen en bliksemen. ,,Volgens mij heeft geen enkel ander park dit.”

Deze ‘special effects’ zijn maar het topje van de ijsberg wat betreft de vernieuwingen die Land van Bartje het afgelopen kwartaal heeft ondergaan. Ruim twee miljoen euro is gepompt in het opknappen van het entreegebied, de horeca en speelvoorzieningen. Wie nu het parkeerterrein op rijdt, passeert een ponyweide, een hunebed en een heuse bloemenpluktuin. De bezoeker verkeert bij aankomst dus al in landelijke sferen. Iedereen krijgt meteen een fikse teug Drenthe binnen, zoals Van der Greft het zelf omschrijft.

Borrelplank

Het meest ingrijpende onderdeel van de renovatie vond plaats in en rondom het horecadeel Bartje’s Boerderij. Het interieur is stevig opgefrist en het aantal stoelen is omhoog gegaan van 80 naar 120. Daarnaast is de kaart ook behoorlijk uitgebreid. ,,Vroeger kon je niet veel meer krijgen dan een tosti, maar straks kun je ook onder meer een borrelplank of een lekker wijntje bestellen.

Maar tijdens de vernieuwingsslag is er vooral aan de de jongste vakantiegasten gedacht, aldus Van der Greft. De indoor speelvoorziening naast Bartje’s Boerderij is vier keer zo groot geworden en staat bomvol glijbanen, klimwanden, klautertoestellen en natuurlijk het al eerder genoemde licht- en geluidspektakel.

Pumptrackbaan

Op het ‘brinkje’ voor het speelpaleis en de horeca komt een waterplas met speeltoestellen. ,,Aankomend voorjaar willen we ook nog een pumptrackbaan aanleggen en bekijken we ook hoe we de midgetgolfbaan gaan vernieuwen.” Tot slot ondergaat ook de fietsverhuur, eigenlijk niet meer dan een klein schuurtje, een upgrade naar fietsbelevingscentrum.

Deze maand had eigenlijk de officiële opening van het nieuwe indoor speelcentrum moeten plaatsvinden. ,,Het idee was om na een ritje met een paardentram een lintje door te knippen”, vertelt de parkmanager. ,,Maar ja, door corona gaat dat allemaal niet door.” Het openingsfeestje is daarom verplaatst naar april.

Uitbreiding aan oost- en westkant

De opfrisbeurt van het entreegebied werd dit jaar naar voren getrokken omdat uitbreidingsplannen langs de randen van het park geen doorgang konden vinden. Het park verwierf aan de westzijde een perceel van vier hectare met de bedoeling hier 40 accommodaties te bouwen. Aan de oostkant werd een lap grond ter grootte van acht hectare aangekocht waar recreatievoorzieningen, fietsmogelijkheden en paardenstallen gepland staan.

Omwonenden hebben echter bezwaar aangetekend omdat ze een te grove aantasting van de natuur vrezen. In augustus sprak Van der Greft de hoop uit dat de zaak tegen het einde van het jaar geslecht zou worden voor de Raad van State. ,,De procedure is echter nog niet opgestart. We hopen echter nog steeds dat de zaak nu snel opgepikt wordt. Dat geeft duidelijkheid voor iedereen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe