NLBeter verdient beter dan te worden aangehaald in het rijtje van kanslozen, zoals hier gisteren. De medisch geboetseerde partij biedt een heldere kijk op onze verkwanselde zorg, heeft sowieso het beste met ons voor, maar bovenal is er dat echte clublied.

Het is het eerste officiële partijlied sinds de socialisten 130 jaar geleden met De Internationale op de proppen kwamen, meldt de site van de Nederland-verbeteraars. Zou zomaar kunnen. Alvast excuus voor de oneerbiedige vergelijking: de NSB had natuurlijk wat vaste meebrullers, want daar hielden ze erg van - zoals De Zwarte Soldaat - maar geen werkelijke hymne.

De Internationale was een originele compositie van de Belg Pierre de Geyter, een Trotski look-a-like, met een hamer en sikkel in zijn halsketting. Zijn begrafenis, in 1932 in Parijs, bracht 50.000 mensen op de been bracht. Zo ging dat toen. Zonder televisie.

Een Friese bard in Moddergat

Het lied van NLBeter, geplaatst op de partijsite, is een aangepaste versie van het beroemde Mensch, durf te leven van Dirk Witte uit 1917 en heet deze keer Dansen op Straat (met het metrum komt het later alsnog goed). Het wordt op gedragen wijze gezongen door de Friese bard annex kunstenaar Gerrit Breteler, inclusief clipje, lopend maar allesbehalve dansend door Moddergat, het plaatsje dat aanleunt tegen de Waddenzee.

Dankzij internet duiken meer wervend bedoelde liederen op, waaraan dan veel origineels maar weinig officieels te ontdekken valt. Ineens is de Drentse volkszanger Dikkie-B weer te vinden met zijn Buunermondse wereldhit Pvda Piratencultuur . Het betreft een compositie van drie jaar geleden ter ere van de provinciale PvdA. Klik het lied gerust aan, je zult je geen moment vervelen.

Roodbaard

De sociaaldemocraten hadden toen via een column van Statenlid Peter Zwiers de piratencultuur tot ‘Immaterieel Erfgoed’ weten te promoveren. De erfgoedkeurders erkenden het belang van de piraterij voor Oost en Noord-Nederlandse liefhebbers. Zwiers wordt sindsdien geëerd als de Roodbaard van het Noorden.

Ik denk niet dat PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen veel van die muziek in huis heeft. Ze zal als Limburgse wél veelvuldig en fanatiek in de carnavalspolonaise hebben meegehost, hoewel ik mij daarvan lastig een beeld kan vormen. Voor het carnevalsgenre moeten we voor deze verkiezingen ook eerder bij het CDA zijn. Daarvoor levert de even trouwe als zingende aanhanger Harry Wesselink wel vaker een prachtbijdrage af. Wesselink wilde in 2012 zelf lijsttrekker worden van de partij. Dat redde hij toen nét niet.

Wopke en Camieleke

Wesselink zong al eens een Balkenende-loflied. Nu is er dan een meedeiner voor Wopke Hoekstra. ‘Met Wopke boekt het Cee-Dee-Aa verkiezingswinst hoera’! Waarschuwing voor beluistering : je krijgt deze ellende niet meer uit je kop. Tenzij direct daarop, onder het subkopje ‘carnaval’ op zijn website, nog een lied wordt aangeklikt over een CDA’er, alleen dan wat minder vleiend: Het pieleke van Camieleke . Eurlings dus. Die heeft het om enige redenen ook nooit tot lijsttrekker geschopt, waarnaar Wesselink niet overdreven subtiel verwijst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Verkiezingen