Prins Bernhard en broer Maurits in een Porsche van Albert Westerman

Erfgenamen steenrijke ondernemer Westerman eisen Porsche terug van ex-racer

Prins Bernhard en broer Maurits in een Porsche van Albert Westerman

Oud-racekampioen Peter Ecury uit Wapse moet de Porsche teruggegeven die hij ooit kreeg van de vorig jaar overleden multimiljonair Albert Westerman. Dat eisen de echtgenote en de vijf kinderen van Westerman, de oprichter van kledingmerk State of Art, donderdag in kort geding.

De Porsche 911 Coupé zou 300.000 euro waard zijn. Het totale vermogen van Westerman, afkomstig uit Gelderse Lichtenvoorde, is in 2016 door zakenblad Quote geschat op vijftig miljoen.

Volgens de advocaat van de erfgenamen heeft de inwoner van Wapse de klassieke sportwagen in de jaren negentig in bruikleen gekregen van hun echtgenoot en vader. Peter Ecury bestrijdt dat. Hij stelt dat Westerman hem de auto in 2001 cadeau heeft gedaan als dank voor verleende diensten. ,,Ik hielp hem met allerlei zaken op het gebied van auto’s, de race-wereld, maar vroeger ook met de kleding.”

Ooit hele goede kameraden

Het draait in het juridische geschil dus allemaal om de vraag wie de rechtmatige eigenaar is van de Porsche. Het enige waar beide partijen het over eens zijn, is dat wijlen Westerman en Ecury ooit hele goede kameraden waren. ,,Ze waren in de jaren tachtig en negentig bekende persoonlijkheden in de wereld van klassieke auto-sport”, aldus de raadsman van de familie Westerman. ,,Tegen die achtergrond heeft hij een Porsche in bruikleen gegeven. Ecury kon hierdoor mee doen aan wedstrijden voor klassieke auto’s, zoals het Nederlands Kampioenschap voor historische wagens.”

Breuk

De raadsman van de erfgenamen stelt dat Westerman de wegenbelasting bleef betalen en dat het kenteken op zijn naam bleef staan en dat ook het onderhoud plaatsvond in de eigen garage van de ondernemer in Lichtenvoorde. De advocaat zei dat het in 2006 tot een breuk kwam tussen de twee racevrienden na een ruzie met de zoon van de inwoner van Wapse. ,,Ik ben al heel lang de vaste advocaat van Westerman. In 2008 ben ik voor het eerst door hem ingelicht over het conflict over de auto. Vanwege de vriendschap zijn er nooit juridische stappen gezet.”

Wel is in 2010 een brief gestuurd, waarin om teruggave van de auto werd verzocht. ,,Ook zijn er andere telefonische en schriftelijke verzoeken gedaan om de Porsche terug te geven.” Ecury weigert dat tot op de dag van vandaag. Hij blijft erbij dat de Porsche van hem is. Zijn advocaat verklaarde dat de auto grote emotionele waarde heeft. ,,De Porsche herinnert hem aan zijn race-avonturen.”

Erfbelasting

Ecury kreeg alle kentekenbewijzen van de auto, behalve deel 3. ,,Nogal cruciaal”, merkte de rechter op. Waarom heeft u die niet? Volgens Ecury had hij deel 3 niet nodig, omdat met de Porsche alleen geracet werd op circuits. ,,Er zat niet eens een kentekenplaat op.” Zijn advocaat zei dat het de erfgenamen niet eens om de auto te doen is. ,,Het gaat ze om de erfbelasting. De Porsche staat bij hun in de boeken.”

De steenrijke Westerman (en dus zijn erfgenamen) bezitten zo’n dertig Porsches.

Kledingmerk heeft sterke link naar autosport

De ondernemer en zijn opvolgers gebruiken de klassieke sportautocollectie als pr-middel voor het kledingbedrijf State of Art. Het merk heeft een sterke link naar de autosport. Het bedrijf is bijvoorbeeld sponsor en licentiehouder van de Italiaanse autorally ‘Mille Miglia’.

De veelbesproken Porsche staat overigens al 12 jaar stil, in een garage in Amerika.

Nalatenschap afwikkelen

De erfgenamen willen de auto zo snel mogelijk terug, omdat ze de nalatenschap willen afwikkelen. ,,Zo heeft mijn vader het ook gewild”, zei zoon Bart Westerman in de rechtbank. De advocaat van Ecury houdt vol dat het eigendom bij zijn cliënt ligt. ,,Hij bezit de auto al sinds midden jaren 90 en is eigenaar geworden sinds 2001. Anders is sprake van eigendomsverkrijging door verjaring.”

De rechter doet over twee weken uitspraak.

menu