Erfgoed spat van de Van Gend en Loos-muren

De gemiddelde schilder zal het hoofdschuddend aanzien. Had op die wat smoezelige binnenmuur in de gerestaureerde Van Gend en Loos-loods in Coevorden niet nog een likje verf gemoeten? Nee, luidt het antwoord. Dat er tientallen jaren is gezeuld met pakketten in het pand mag, nee móet juist getoond worden. Industrieel erfgoed in optima forma. Alsof de trein nog iedere dag met de pakketjes komt.

Zo veel mogelijk authentiek materiaal is hergebruikt bij de grootscheepse opknapbeurt, die september vorig jaar van start ging. ,,Neem dit kozijn, ongetwijfeld het vroegere loket waar de pakketten werden gebracht en opgehaald. Dat hebben we gewoon laten zitten. Balken zijn waar nodig vervangen. Dat wordt niet gecamoufleerd. Mensen mogen zien wat nieuw is, en wat authentiek'', zegt Jaap ten Hoor, die namens het vastgoedbedrijf Orangerock van Ronald Lubbers de verhuur van ruimten regelt.

Wind en regen hadden jarenlang vrij spel in de loods. Bij de start van de restauratie kon je nog dwars door het dak kijken. Hoe anders is dat nu. ,,Het is voor vaklieden een prachtig project geweest'', weet Ten Hoor. ,,Want er is echt beroep gedaan op hun vakmanschap. Bij het opknappen van zulk erfgoed loop je telkens opnieuw tegen onverwachte zaken aan. Dan heb je zeer bekwame mensen nodig om oplossingen te bedenken.''

Een van de in totaal vier ruimten is tot nu toe verhuurd. De Coevorder ICT-ondernemer Hans Kardol, in een eerder stadium de beoogd koper en hoofdgebruiker van het gebouw, heeft zijn softwarebedrijf Excimp er inmiddels in ondergebracht. Ten Hoor zegt dat ook de verhuur van het horecagedeelte bijna rond is. In dit deel komen vijf tot tien flexplekken. Voor bijvoorbeeld zzp-ers, die er per dagdeel een werkplek kunnen huren. Het terras, dat wellicht nog wordt uitgebreid, kijkt uit op het station.

Het resultaat van de restauratie is woensdagmiddag te zien tijdens een open huis van 16 tot 19 uur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.