Eric van Oosterhout sust de buren

De gemeenten Coevorden en Borger-Odoorn hoeven niet bang te zijn dat grote buur Emmen straks bij de regionale samenwerking de grootste broek aan gaat trekken.

Burgemeester Eric van Oosterhout liet er donderdagavond tijdens de raadscommissie geen misverstand over bestaan: Emmen heeft geen verborgen agenda en doet gewoon mee met de rest. Twee weken geleden, tijdens de eerste officiële gezamenlijke raadsvergadering in Noord-Sleen, kregen Emmer raadsleden aan het einde van de avond het verwijt dat ze zo stil bleven. Om die reden neemt de gemeenteraad van Emmen eind deze maand als signaal een besluit: er wordt wel degelijk samengewerkt.

Van Oosterhout had die avond in Noord-Sleen ook gemerkt dat het om een gevoelig dossier gaat: terwijl de Emmer raadsleden zich op de vlakte hielden probeerden de collega's uit de buurgemeenten toch vooral duidelijk te maken dat er met hen niet te spotten valt. Daar is wat Emmen betreft helemaal geen reden voor. Alle fracties zien voordelen in de samenwerking, al was Wakker Emmen donderdagavond in de raadscommissie wel het meest kritisch.

Want, vroeg Henk Linnemann zich af, wegen de kosten wel op tegen de baten? De bereikbaarheid van de regio en ook recreatie en toerisme noemde hij belangrijke punten om samen op te trekken. Maar hij gaf ook een waarschuwing af: ,,Wakker Emmen ziet niks in dure projectbureaus en nóg meer ambtenaren die met hetzelfde bezig zijn. Als er geen duidelijke effecten zijn is het een nutteloze investering.’’ Van Oosterhout noemde dat een terechte ‘winstwaarschuwing’.

Ook Johan Scheltens (VVD) en Bernadette van der Woude (GroenLinks) hadden bij de andere gemeenten de angst geproefd om door Emmen opgeslokt te worden. Van der Woude: ,,Zonde, want wij weten ook dat de nood om samen te werken hoog is. En dan moeten we geen vliegen gaan afvangen.’’ De komst van glasvezel wordt door verschillende fracties genoemd als een ideaal punt om die samenwerking te zoeken.

Als het aan burgemeester Van Oosterhout ligt gaan de drie gemeentes zo snel mogelijk aan de slag om zaken concreet te maken. ,,Helpers weg en aan de slag’’, meende de sportliefhebber in de burgemeester. Wel zei hij te zullen waken voor extra bureaucratie. Maar het signaal van de raadscommissie is toch vooral, zoals Van Oosterhout memoreerde: ,,Alleen ga je misschien sneller maar samen kom je verder.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.