Erica loopt te hoop tegen verbod op carbidschieten

Het verbod op carbidschieten op oudejaarsdag bij café The Spot in Erica is heel slecht gevallen bij de dorpsbewoners. Een petitie is al ruim duizend keer getekend.

Dit zegt eigenaar Hans Rohling van The Spot. De petitie is op internet te tekenen en via Facebook stromen de reacties binnen. ‘Zelfs vanuit Leiden heb ik getekend’, schrijft iemand. ‘Dit is hoe je als Ericaan aan een westerling uitlegt hoe wij oud en nieuw vieren.’ ‘Ik dacht eerst dat het om een grapje ging’, schrijft een andere geboren Ericaan vanaf Curaçao. Ook vanuit Meppel en Nijmegen zijn reacties binnengekomen.

Een potje

Ook niet-digitaal zijn veel handtekeningen verzameld. ,,We zijn nog met een lijst bij de Coöp geweest’’, vertelt Rohling. ,,Maar toen Sinterklaas kwam, zijn we maar weggegaan, want we willen hem niet in de weg zitten.’’

De gemeente Emmen zegt na een klacht van een inwoner van Noordbarge genoodzaakt te zijn strakkere regels op te stellen voor het schieten met carbid op oudejaarsdag. De rechter heeft eerder uitgesproken dat de gemeente er een potje van maakt.

The Spot is hiervan nu de dupe. De gemeente constateert dat het jaarlijkse carbidschieten te dicht bij de bebouwde kom plaatsvindt.

Voetballen zonder voetbal

,,Wij doen dat hier al dertig jaar’’, briest Rohling. ,,We beginnen dan om half twee, rond half zes is het afgelopen. Heel veel mensen beleven daar plezier aan. We schenken gratis koffie, er staan oliebollen op de bar, voor de kinderen is er limonade met wat lekkers erbij.’’

De gemeente heeft aangegeven wel te willen meedenken over een andere locatie, maar dat is volgens Rohling ‘voetballen zonder voetbal’.

Rohling en zijn medestanders gaan de petitie binnenkort aan het college van burgemeester en wethouders aanbieden. Wanneer precies is nog niet helemaal duidelijk, want de bestuurders moeten natuurlijk wel op het gemeentehuis zijn om een en ander in ontvangst te nemen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.