Escaperoom The Basement opent in Hoogeveen

Volgende maand kunnen mensen zich een uur laten opsluiten in de kelder van De Compaen in Hoogeveen. Escaperoom is een spel, maar eigenlijk veel meer.

De belangrijkste ingrediënten: een oude gemeentekluis in de kelder en een spannend verhaal. Waar ooit vele meters gemeentearchief stond, kunnen vanaf 11 november onverschrokken groepjes van drie tot zes deelnemers binnen een uur een poging doen te ontsnappen. ,,Ik kan er van alles over vertellen’’, zegt initiatiefnemer Roelof Linde van bedrijfsverzamelgebouw De Compaen, ,,maar een escaperoom moet je gewoon ervaren.’’

Linde heeft de kelder aan de De Vos van Steenwijklaan de afgelopen maanden samen met ondernemers Ramon Mol, Pascal Bunskoek en Ard Hartman opnieuw ingericht. Ook werd een eng verhaal bedacht, over een mythisch gehucht, een mysterieuze ziekte en een archeoloog die in de ondergrondse ruimte werd opgesloten. ,,Het is niet geschikt voor kinderen onder de 16 jaar’’, zegt Linde.

The Basement

Escaperoom The Basement, zoals het initiatief officieel heet, is echter veel meer dan een spelletje. ,,Het is puzzels oplossen, aanwijzingen opvolgen, verbanden zien. En dat in een situatie die allerlei emoties oproept: stress, blijdschap, teleurstelling. Ook moet je niet benauwd zijn aangelegd. Ja, het is een emotionele achtbaan.’’

Het wekt geen verbazing dat, behalve families en vrienden, ook bedrijven het uitje aangrijpen. ,,Het samenspel is erg belangrijk’’, weet Linde. ,,Ondernemers en coaches zien het als instrument voor teambuilding.’’ Aan een uurtje in de escaperoom hangt een prijskaartje van 100 euro, onafhankelijk van het aantal deelnemers.

Linde probeert ook toeristen en landelijke escaperoom-fans naar Hoogeveen te trekken. Arrangementen met karten en lasergamen moeten de aantrekkingskracht vergroten. Escaperooms zijn erg populair. Onlangs werd er nog eentje op Bleekerseiland in Meppel geopend. Het concept vindt zijn oorsprong in oude computerspelletjes.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.