Wethouder Albert Trip en schooldirecteur Matthias Kooistra bij het oude Esdal in Borger

Esdal College maakt eeuw niet vol aan Hoofdstraat Borger. Raad Borger-Odoorn kiest unaniem voor nieuwbouw langs N34

Wethouder Albert Trip en schooldirecteur Matthias Kooistra bij het oude Esdal in Borger

Na 92 jaar komt er een eind aan voortgezet onderwijs in een van de meest vertrouwde gebouwen van Borger. Het Esdal College vertrekt definitief uit de Hoofdstraat. School en gemeente kiezen voor nieuwbouw elders in het dorp.

De voltallige gemeenteraad erkent het belang van voortgezet onderwijs binnen de eigen grenzen en stemde in met de plannen tijdens een digitale vergadering. Daarmee is de trend van verplaatsing van onderwijs naar grotere kernen niet aan het Esdal besteed. Naast drie scholen in Emmen blijven er vooralsnog locaties in Borger, Klazienaveen en Oosterhesselen.

Langgekoesterde wens

De school kiest voor aanwezigheid in de regio en vond in de gemeente Borger-Odoorn een bondgenoot. Met dit besluit gaat een langgekoesterde lokale wens in vervulling. Het is volgens de politici goed voor de binding van jongeren, én voor de schatkist.

De gemeente ontvangt jaarlijks een ton van het rijk voor het huisvesten van voortgezet onderwijs. De nieuwbouw van het Esdal, naast de brandweerkazerne van Borger, vraagt daarentegen ook een forse investering. De kosten zijn begroot op vijf miljoen euro. Vier miljoen komt voor rekening van de gemeente. De school zorgt voor de rest.

In de plannen wordt de hoop uitgesproken dat het leerlingenaantal niet zakt. Als die onder de verwachte 150 leerlingen schiet, dreigt alsnog vertrek van de school uit Borger, nieuwbouw of niet. In de raad houdt niemand rekening met dat schrikbeeld. Fractievoorzitter De Groot van Leefbaar Borger-Odoorn verwacht dat de school juist eerder te klein wordt dan te groot. ,,We zijn een groeigemeente waar veel jonge gezinnen zich vestigen.’’

Luxe variant

Jan Vos van Gemeentebelangen ziet ook in de aantrekkende woningmarkt een mooi medicijn tegen sombere prognoses. Vos: ,,Maar als het doemscenario ooit aan de orde is, hebben we straks een gebouw dat we met wat aanpassingen geschikt kunnen maken voor wat anders.’’ Het CDA waarschuwt dat niet alle jongeren uit de gemeente straks per se naar Borger komen voor onderwijs. Raadslid Huijing: ,,Er zullen ook leerlingen naar Stadskanaal en Emmen blijven gaan. We kunnen alle soorten onderwijs in de buurt en op maat aanbieden.’’

De raad gaf de school nog een extraatje door voor de duurste van twee varianten, budget en luxe, te kiezen. Die meerkosten, ruim vier ton, gaan vooral op aan duurzame bouw en de mogelijkheid om het gebouw in de toekomst om te turnen voor ander gebruik.

Kapitaalkrachtige knarren

D66’er Hoogerkamp kreeg een meerderheid achter zijn voorstel om de oude schoollocatie niet zomaar aan zijn lot over te laten: ,,We moeten niet te snel denken: wat een oud en tochtig gebouw, we zetten de bulldozer ervoor.’’ GroenLinks pleit voor een knarrenhof, woningen voor zelfstandige ouderen, in het oude Esdal. De VVD ziet wel brood in het aantrekken van kapitaalkrachtige knarren naar Borger.

Onderwijswethouder Trip (D66) had al met al een prima avond: ,,Hier zit een gelukkige wethouder.’’ Hij kan nu met de zegen van de raad aan de slag. Hij verwacht dat in 2022 het nieuwe Esdal College er staat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu