Essentaksterfte in Drenthe vooral Meppeler probleem

Sterk Meppel wil voorkomen dat de zieke essen in Meppel moeten worden gekapt, zoals eerder in Dokkum gebeurde. Foto archief Marcel van Kammen

De essentaksterfte, de ziekte die flink huishoudt onder essen, is in Drenthe vooral een probleem in de gemeente Meppel. Essen houden van nat.

En in die voorliefde voor natte gronden schuilt ook het gevaar voor deze bomen. De essentaksterfte is een schimmel, die goed gedijt in vochtige omgevingen. In Groningen en Friesland groeien veel meer essen dan in Drenthe en zijn en worden de zieke exemplaren massaal gekapt.

Verwachting: 90 procent gaat dood

De gemeente Meppel telt ruim 4000 essen. De ziekte heeft een verwoestende uitwerking, want naar verwachting zal 90 procent van de bomen niet overleven.

De gemeente trekt per jaar 10.000 euro uit om het bomenbestand op peil te houden en zieke of dode bomen te vervangen. Voor dit geld kunnen 10 tot 20 bomen worden vervangen. Volgens de fractie Sterk Meppel is dat veel te weinig.

Hulp deskundige ingeroepen

Sterk Meppel heeft de hulp ingeroepen van essendeskundige Jorn Copijn. Samen met de Natuurbeschermingswacht, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen bezoekt hij donderdag enkele locaties in Meppel met zieke bomen. Inzet van Sterk Meppel: reden wat er te redden valt.

Landschapsbeheer Drenthe bekommert zich om 8000 monumentale bomen in de provincie. Daaronder slechts 85 essen. ,,Nog geen procent van ons bestand’’, zegt André Efftink. ,,Maar daar zitten wel zes prachtige treuressen bij, die ten dode zijn opgeschreven.’’

‘Snel actie ondernemen’

In de Drentse bossen staan nauwelijks essen, meldt Staatsbosbeheer. De meste exemplaren staan in de bebouwde kom en hier en daar in houtwallen. Dat er niet veel zijn op Drentse bodem, betekent volgens Efftink niet dat er niets moet gebeuren. ,,Zoals de naam van de ziekte doet vermoeden tast de essentaksterfte de takken van de essen aan. Eenmaal dood, vallen die takken snel van de boom. In het kader van de veiligheid is het zaak snel actie te ondernemen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu