In de Statenzaal van Drenthe komt er een fractie bij.

Etentje bezegelt scheiding Statenleden Forum voor Democratie

In de Statenzaal van Drenthe komt er een fractie bij. Foto: Jaspar Moulijn

Met een etentje zijn de zes Statenleden van Forum voor Democratie woensdag uit elkaar gegaan. Johnny Bos en Hendrikus Velzing blijven bij Forum, Thomas Blinde, Harry Omlo, Rob Camies en Jan Willem Drukker stappen uit de partij.

„Het is een deceptie”, zegt Thomas Blinde, tot voor kort fractievoorzitter van de Forum-fractie. „Inhoudelijk hebben we geen verschil van mening en we hebben ook geen ruzie. Dus hebben we een maaltijd in een grote zaal van het Provinciehuis laten bezorgen om zo afscheid van elkaar te nemen.”

Landelijke perikelen

Wel denken de Statenleden dus anders over de landelijke perikelen bij Forum. Het viertal ziet in de ophef over racistische en antisemitische apps bij de jongerenafdeling en de reactie van de partijleiding daarop, aanleiding uit de partij te stappen, Bos en Velzing niet.

„We willen het stof eerst laten neerdalen”, zegt Blinde. „Er komt van alles op ons af. We gaan een stichting oprichten en denken na over een nieuwe naam. Begin februari, na het kerstreces, zullen we daarmee naar buiten komen.”

Verkiezingen in 2023

De nieuwe fractie zal naar verwachting nog wel samenwerken met Forum, want in feite komen ze voor hetzelfde verkiezingsprogramma uit. Of de nieuwe fractie in 2023 gaat meedoen aan de volgende Statenverkiezingen kan Blinde niet zeggen.

Evenmin is duidelijk of de vier zich bij een andere partij gaat aansluiten. „We hebben van allerlei rechtse partijen al aanbiedingen gehad, maar we willen eerst de kat uit de boom kijken.”

De zes Statenleden hebben woensdag eerst een gesprek gehad met commissaris van de koning Jetta Klijnsma. „Dat was erg plezierig”, zegt Blinde. „Het is prettig dat er een buitenstaander bij was, dat voorkomt dat je een tunnelvisie krijgt. Zij heeft ons geadviseerd over allerlei mogelijke juridische gevolgen van de stappen die we nemen.”

menu