Zodra de jongens van de Utrechtse band Banji bij het refrein van hun hitje-in-de-maak Listen aankomen krijg ik kippenvel. Dit is Eurosonic 2021, na een jaar zonder live-muziek.

De energie spat van het podium. Wat is dit fijn om naar te kijken en luisteren. Maar ik ben één van de weinige muziekliefhebbers die deze editie kan genieten van een live optreden.

Unheimisch

Dus is er een tweede gevoel, iets unheimisch. De zaal is leeg, op de imposante camera’s en de interviewhoek na. Je kan er een mandarijn eten en serieus overwegen het partje dat op de grond valt alsnog op te eten. Op de WC durf je met gerust hart te plassen.

,,Wow, dat applaus is zó fijn”, zucht de in Groningen geboren Robin Kester na afloop van het optreden. Het publiek bestaat uit een man of elf: technici, de regelneef en de journalist. Iedereen draagt een mondkapje. Behalve de bandleden als ze aan het spelen zijn en tijdens de interviews. Iedereen heeft zich de afgelopen 48 uur laten testen op het coronavirus.

Uitvaartsfeer

Het schamele applaus is meer publieksinteractie dan de artiesten de afgelopen weken, sommigen zelfs het hele jaar hebben gehad. Neem Froukje (19), die begin dit jaar doorbrak met Groter dan Ik . Haar liedje ging viral, werd anderhalf miljoen keer gestreamd. Ze zat aan allerlei talkshowtafels. Maar spelen? Nauwelijks.

Zangeres Kester besteedde het afgelopen jaar vooral veel tijd aan nieuwe muziek schrijven. Maar het werk dat klaar was hoopte zich op. Dus besloot ze toch een mini-album uit te brengen. In Paradiso kon ze nog net de releaseshow ‘vieren’. ,,Dat was een heel vreemd hoogtepunt. Het was de avond waarop de laatste lockdown werd aangekondigd. Er was een soort uitvaartsfeer. Dat mensen je sterkte wensen, in plaats van veel plezier op het podium. Ik zal dat echt nooit vergeten.”

Ein-de-lijk, een podium!

De Amsterdamse band EUT stond al eerder op het podium in Vera. Onder meer in 2018, toen de band door muziekplatform 3 voor 12 werd uitgeroepen tot beste act van Eurosonic Noorderslag. Dat was voor een volle zaal. Zo’n zaal waarin de voeten van de dansende meute blijven plakken aan verschaald bier op de grond. Waar de die-hards om een uur of vijf in onflatteus tl-licht de straat op worden gejaagd.

Zangeres Megan de Klerk neemt een aanloop. ,,Ein-de-lijk, een podium!”, roept ze terwijl ze erop springt. Met elk nummer dat de band speelt lijkt het plezier groter te worden. Na afloop ploft De Klerk in één van de leren stoelen voor het interview. ,,Harstikke heerlijk om weer te spelen. Wel gek natuurlijk, want het is hier leeg”, zegt ze, nog vol van de podiumenergie. Wat ze gaan doen zodra er weer wat kan? ,,Uit eten met zijn allen, spelen ergens, in een bar hangen. Met heel veel mensen en heel veel zweet.”

Emo

Allemaal probeerden ze er wat van te maken afgelopen jaar. En stuk voor stuk zijn ze blij met de mogelijkheden die Eurosonic Noorderslag ook dit jaar biedt. ‘Het dichtst dat je bij een soort-van optreden komt’, zeggen de jongens van de Groningse band The Vices erover. ,,Toch weer een beetje als vanouds”, vindt zangeres Robin Kester.

Enthousiast vertelt ze over haar ouders die vroeger regelmatig in Vera te vinden waren. ,,Net toen ik aan het zingen was, stelde ik me voor hoe zij hier aan de bar stonden bier te drinken met een mooie tijd voor zich. Ik word er wel een beetje emo van. Nu is alles anders.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
esns