Geen enkeltje slachterij, maar een vaste nacht- en weekendplek in natuurgebied De Landjes in Assen. De schaapskudde van Marsdijk is gered nu een probleem met de bereikbaarheid van het begrazingsgebied is opgelost. „Ik heb hier slapeloze nachten van gehad.”

Herders Ron Rogaar en Caroline Visser lieten er maandagochtend geen misverstand over bestaan. Mocht het gesprek met de gemeente niets opleveren, dan zouden de 325 schapen van de kudde naar de slachterij moeten. „Omdat er dan geen andere oplossing meer zou zijn”, zegt Visser. Een weinig opbeurend idee. „Ik wil er ook liever niet over nadenken. Het zou dramatisch zijn.”

Wat was er nu precies aan de hand?

Fietssnelweg blokkeert route

De 325 schapen van de kudde Marsdijk zitten al anderhalve maand vast in de nachtweide naast voetbalclub vv LEO in Loon. De pas aangelegde fietssnelweg over de Kanaaldijk richting Groningen blokkeert de vertrouwde route over de Kanaaldijk en de Enkeerdbrug richting het begrazingsgebied De Landjes. Het beton is volgens Assen vanwege het slechte weer nog niet uitgehard. Dat kan nog maanden duren. Ondertussen is de nachtweide bijna kaalgevreten.

Eigenlijk hadden de schapen al weken moeten smikkelen van het inmiddels kontjeshoge gras in De Landjes. Een oplossing zou de oversteek over de Lonerbrug kunnen zijn en dan via de Stoepen richting De Landjes. Maar deze route stuit op bezwaren van bewoners van De Stoepen. Die zitten niet te wachten op een dagelijkse portie schapenstront op straat. De gemeente sloot deze optie voorafgaand aan het gesprek al uit.

Afgerasterd verblijf in De Landjes

Een impasse. Maandagmiddag volgde een gesprek met wethouder Bob Bergsma. Een alles-of-niets-gesprek, volgens Rogaar en Visser.

Het werd alles. De schaapskudde, die door het leven gaat als Landschapsbeheer het Witterveld, krijgt een afgerasterd nacht- en weekendverblijf in De Landjes. „Ik kan wel een gat in de lucht springen. Midden in ons begrazingsgebied. Het kan niet beter”, jubelt Visser. Met deze oplossing is de discussie met enkele buurtbewoners aan De Stoepen ook meteen verleden tijd. Ook toekomstige snelfietsers tussen Assen en Groningen – een beetje speed pedelec haalt wel 45 kilometer per uur - hoeven niet te vrezen dat ze opeens een schaap voor de wielen krijgen.

Over de Enkeerdbrug

Maar een nacht- en weekendverblijf is niet in een dag klaar. Het raster, dat de gemeente betaalt, moet nog gemaakt worden en dat kan zeker een tijdje duren. Tot die tijd trippelen de schapen vanaf woensdag of donderdag via de Peeloërweg en de Vriezerweg richting de Enkeerdbrug en uiteindelijk De Landjes. De fonkelnieuwe brug is nog afgesloten omdat er nog een stukje bestraat moet worden, maar gaat speciaal voor de kudde open. Dus de schaapskudde heeft ook nog de primeur om als eerste over de nieuwe Enkeerdbrug brug te mogen.

‘Toch een beetje vergeten’

Verkeersregelaars worden door de gemeente beschikbaar gesteld om de schapenoptocht dagelijks te begeleiden tot de afrastering klaar is. Hoe groot het afgerasterde gebied wordt, is nog niet bekend. Maar het gaat niet ten koste van wandelroutes voor inwoners van Marsdijk, bezweert Visser.

Kortom: „Iedereen blij”. De herderin vindt dat de schaapskudde het ook heeft verdiend. „We zijn bij de ontwikkeling van de fietssnelweg toch een beetje vergeten. Terwijl we hier tien jaar geleden zijn gekomen om De Landjes bij te houden. Dat gebeurde ooit met zwaar materieel dat lelijke sporen achterliet. Moet je zien hoe het er nu uitziet. Dat allemaal dankzij de schapen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe