Ex-directie Rendo in tranen om fraudezaak

De tranen kwamen maandag op de derde zittingsdag van de Rendo-fraudezaak. Volgens ex-directeuren W. en V. heeft het Fiod-onderzoek diepe financiële sporen achtergelaten.

Na drie dagen vroegen de rechters in Assen naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte ex-directeuren van Rendo. Dat was het enige moment dat hoofdverdachte W. uit Groningen geëmotioneerd raakte, tot dan had hij zich als een leeuw verweerd.

Aan de bedelstaf

W. is aan de bedelstaf geraakt door het Fiod-onderzoek. „Van de regen in de drup”, aldus W., die vorig jaar werd veroordeeld tot 2 jaar cel voor het aannemen van een miljoen euro steekpenningen.

Zijn bedrijf moet een boete van 500.000 euro betalen. W. moet het omkopingsbedrag, 1,2 miljoen inclusief btw, afdragen aan de staat. Tegen die uitspraak is hij in hoger beroep gegaan. W. zegt geen enkele rekening meer te kunnen betalen, zelfs niet de verplichte alimentatie. „Ik moet nu geld lenen.”

Er dreigt meer ellende voor W. Rendo eist in een civiele zaak 40 miljoen euro terug. Op het huis van W. rust beslag.

Ook V. raakte hevig geëmotioneerd toen hij vertelde wat de persoonlijke consequenties zijn van het vijf jaren durende Fiod-onderzoek.

„Zelfs mijn buren lopen bij me weg op de buurtbarbecue. Bij de basketbalvereniging, waar ik in het bestuur zit, kregen ze een waarschuwingsbrief: of ze wel wisten dat er een crimineel in het bestuur had plaatsgenomen. De financiële consequenties vind ik niet eens zo erg, het is de constante stress en het gevoel van onrechtvaardigheid en de negatieve aandacht. Ik heb nu meer dan honderd sollicitaties gedaan, maar telkens wordt me deze zaak voor de voeten geworpen.”

Overal beslag op gelegd

Volgens V. lijden ook zijn kinderen en partner onder de zaak. „Mijn partner is bang bij elke auto die langs rijdt. Ik bezit liever geen cent als ik daarmee rust kan krijgen voor mijn vrouw en kinderen.” V. zegt zich financieel net te redden als zelfstandig financieel adviseur en administrateur. „Door de zaak werk ik tegen verlaagd tarief.” Ook bij V. is ‘overal beslag op gelegd’. Hij kan blijven wonen in het huis dat is aangepast voor een van zijn kinderen.

De rechtbank zaagde W. door over statutenwijzigingen van Rendo, die hij initieerde. Het verwijt is dat W. die wijzigde om de weg vrij te maken voor samenwerking tussen Rendo en een bedrijf waarvan de verdachten indirect eigenaren waren. W. zegt dat wijziging noodzakelijk was van de ‘verouderde statuten’. Van een opzetje was volgens W. geen sprake.

Vandaag staan de schoonvader en het tennismaatje van W. terecht, die volgens justitie fungeerden als ‘stromannen’ voor W.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.