Ex-juf is nu poppenspeelster: ‘Als je speelt, kan alles’ (+video)

Jinky Beijk-Rozema is haar hele werkzame leven juf geweest. Maar nu leeft ze haar droom en heeft ze een eigen poppentheater. Daarmee geeft ze kinderen het gevoel dat ze er toe doen.

„Houden jullie van lachen?” „Jaaaa!”

De kinderen van basisschool De Lisdodde in Emmen gieren het zo nu en dan uit terwijl ze de capriolen van Jinky Beijk-Rozema in zich opnemen. Jinky (56) speelt een verhaal uit één van de boeken van de kinderboekenweek (Mag ik meedoen?) en hanteert daarbij verschillende poppen. Ze kruipt zelfs halverwege de voorstelling in een olifantenpak, inclusief slurf.

Verbeeldingskracht

„Alle typetjes speel ik zelf”, vertelt ze na afloop in de koffiekamer. „Ik werk met goedkope doeken en poppen, niet met duur materiaal. De verbeeldingskracht van kinderen wordt vaak onderschat: als het verhaal leuk is, dan heb je niet veel nodig. Mijn motto is dan ook: als je speelt, kan alles.”

Toneelspelen heeft er altijd ingezeten. „Mijn moeder was een creatief mens, maar ik groeide op in Klazienaveen. Daar doe je gewoon, dan doe je gek genoeg. Ik werd juf. Een prachtig vak, ik kon er ook veel met drama en toneel bezig zijn. Ik gebruikte regelmatig de poppenkast om kinderen taal te leren.”

Twee weken niet geslapen

Bijna veertien jaar geleden stopte ze plotseling met werken. „Ik werd zwanger van mijn tweede kind, ze was een nakomertje.” Toen haar dochter twee werd, ging ze op zoek naar een mooie poppenkast. „Toen kwam ik deze grote tegen. In het begin deed ik er niks mee, maar toen ik weer invalwerk oppakte, kwam ik op een school in Angelslo een poppenspeelster tegen. Een collega vertelde haar dat ik ook regelmatig een poppenkast gebruikte.”

De poppenspeelster belde Jinky een tijdje later. „Ze wilde zelf weer het onderwijs in, of ik haar adresjes niet wilde overnemen. Ik heb twee weken niet geslapen, maar heb het toch gedaan. Eerst deed ik twee voorstellingen per jaar. Sinds vijf jaar heb ik een eigen bedrijfje en inmiddels speel ik honderden keren.”

Spelend leren

Zo trekt het Poppentheater Jinky’s Mikmak door heel Noord-Nederland. „Het is de perfecte combinatie tussen spelen, verhalen vertellen en met kinderen werken. Ik wil kinderen het gevoel geven dat ze er toe doen, dat hun mening telt en dat ze mee mogen doen. Vandaar dat mijn voorstellingen allemaal interactief zijn.”

In totaal heeft Jinky al zo’n vijftig verschillende voorstellingen gemaakt en gespeeld. Vaak zit er een educatieve kant aan haar verhalen. Zo speelt ze elk jaar in Friesland voorstellingen over zwerfafval en wat dat met de dieren in het bos doet. „Laatst vroeg iemand zich af of poppentheater nog wel van deze tijd is. Nou, juist wel! Er is al genoeg passief onderwijs; spelend leren en leren om te spelen is heel belangrijk voor deze Ipad-generatie. Mijn man zegt het altijd treffend: jij brengt de kinderen bij wat jij vindt dat verdwenen is uit het huidige onderwijs.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.