Een 32-jarige ex-tbs-er wordt ervan verdacht dat hij op meerdere plaatsen in Drenthe en Groningen exotische vogels en eieren heeft gestolen. Dat bleek dinsdag op een zitting in de rechtbank in Assen.

De man staat bekend als de papegaaienman uit Noordbroek. Hij ging tijdens de eerste coronagolf met zijn vogels langs ouderen om ze op te vrolijken. De man zat niet meer in de tbs-kliniek toen de diefstallen werden gepleegd.

De Groninger is vorig jaar oktober opgepakt samen met een 34-jarige inwoner van Noordbroek. Dat gebeurde nadat er zes papegaaien waren gestolen uit een vogelkooi in De Groeve. De eigenaar hoorde verdachte geluiden en belde de politie.

Kelderbox vol vogels

De twee verdachten werden de volgende dag opgepakt. De politie vond de gestolen vogels in een kelderbox aan de Fossemaheerd in Groningen. In de kelderbox zaten veertien papegaaien. De verdachten worden vermoedelijk gelinkt aan meer diefstallen van exotische vogels. Ze zouden vogels en eieren hebben gestolen in Gieterveen, Borger, Alteveer, Veendam en Sappemeer.

Op de zitting werd daar niet verder op ingegaan. De oudste verdachte is vrij. De jongere man, die dus eerder tot tbs is veroordeeld, blijft vast zitten tot de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Die is gepland op 16 februari.

OM wil tbs verlengen

De tbs van de verdachte is 6 oktober vorig jaar beëindigd door de rechtbank in Zwolle. Een dag eerder werd de man opgepakt voor betrokkenheid bij de diefstal van de papegaaien. Het Openbaar Ministerie, die hoorde van de arrestatie, is direct in hoger beroep gegaan tegen de beëindiging van de tbs. Die zaak loopt nog. De man kreeg in 2012 tbs met dwangverpleging voor een zeer ernstig geweldsdelict.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe