Exclusief: Luister hier alvast naar de nieuwe liveplaat van Daniël Lohues

Daniël Lohues brengt vrijdag de live-elpee Elektrisch Live uit. De plaat is afgelopen najaar tijdens een clubtoer opgenomen. ,,Alles wat ik ooit live gedaan heb, is opgenomen, maar nooit uitgebracht. Dit wel. Het voelde goed.” Luister onder het interview het hele album.

( Appgebruikers klikken hier om te luisteren naar Elektrisch live )

Live elpee’s, bestaan ze nog?

,,Ja, da’s een goeie. Ik weet eigenlijk niet of er nog veel liveplaten verschijnen.”

Waarom kom jij met een live elpee?

,,Alles wat ik ooit live gedaan heb, is opgenomen. Maar dat is nooit uitgebracht. Ik doe altijd alles op gevoel. Hier had ik zoiets bij: dit wil ik live uitbrengen, de sound, het enthousiasme, het wilde. Het leek me fantastisch om de band in dit stadium live op te nemen.”

In dit stadium?

,,De band bestaat al sinds de plaat Vlier. Een band is net als met vrienden of een relatie. Er ontstaat elke keer een nieuwe fase. Dit was de eerste toer in de clubs.”

Waarom dan nu wel een live-plaat?

,,Ik luister de opnames nooit terug. Ik doe alles op gevoel en dit voelde gewoon goed. Ik zag direct zo’n zwarte elpee voor me. Ik was benieuwd hoe het klonk en ik luisterde opnames terug met Bernard Gepken, de andere gitarist. Ik was nieuwsgierig naar de sound. Op het podium heb je een eigen geluid maar ik was benieuwd naar hoe het klonk. En dat was goed.”

Moest er nog gesleuteld worden aan de opnames?

,,Aan de muziek is niks veranderd. Er is niks extra’s opgenomen, anders hoef je ook geen live plaat uit te brengen.’’

Was het moeilijk om de nummers te selecteren??

,,Nee, we hebben gezocht wat goed bij elkaar past qua sfeer. Het lied Ze benn Benauwder Veur joe As Ie Veur Heur moest er hoe dan ook op. Dat vind ik echt te gek. Het is een nummer van de laatste tijd dat bij me blijft.”

Ja, voor het eerst in jaren stond je weer in clubs. Hoe heb je dat ervaren?

,,Dat was leuk om te doen. Ik heb 15 jaar in theaters gestaan. Dat was fantastisch en dat ga ik ook weer doen. Dat heb je veel aandacht voor de teksten en doe je dingen met piano en akoestische gitaar. Ik hou ook van de elektrische gitaar. Het is heerlijk om keihard te soleren. Met bas, toetsen, gitaar en en drums. ik hou van de rock ‘n’ roll. Te gek om af en toe te doen. Wild en ruig. Het veroorzaakt adrenaline. Je geeft anderhalf uur vol gas. ”

Zag je een ander publiek voor je in de zalen?

,,Ja, er waren mensen die in de jaren 90 nog niet geboren waren. Ik zag ook veel bekende gezichten. Het sfeertje in de zalen was heel herkenbaar. Er werd meegezongen met oude nummers maar ook met latere nummers zoals Hier kom ik weg en Prachtig mooie dag . Ze kennen het allemaal.”

Je gaat nu op clubtour. Zien we je ook in Drenthe en Groningen?

,,Ja. Ik sta op het Hello Festival in Emmen en op Stadspark Live in Groningen. Vanwege die festivals gaan we in Emmen of Groningen niet in de clubs staan. We staan later ook nog in Nieuw-Schoonebeek. Verder spelen we genoeg in de buurt.”

En als je nu moet kiezen solo in het theater of in de clubs met de band?

,,Ik doe altijd een heleboel verschillende dingen. En wat ik op het moment doe, is altijd het leukst. Ik ben bezig met de voorbereidingen voor de theatertour 2020 maar ik ga ook op tournee met een barokorkest en als ik daar mee bezig ben, dan vind ik dat het leukst.”

Tenslotte, wat is de laatste live elpee die je zelf hebt aangeschaft?

,,Mijn favoriete liveplaat is van Jerry Lee Lewis Live at the Star Club in Hamburg . Dat was een bootleg maar die is nu officieel uitgebracht; een verschrikkelijk goede plaat. Verder vind ik de liveplaten van Rolling Stones uit de jaren 70 erg goed, Get yer Yaya’s Out en de bootlegs uit 1972.”

De live-elpee is vanaf vrijdag 10 mei verkrijgbaar op dubbel-LP, CD en als stream en download via Ericana Recordings. Voor meer informatie klik hier .

Lees onderaan dit bericht de bespreking van de elpee/cd door DvhN-cultuurredacteur Job van Schaik

menu