Exloo redt het EK dressuur voor Anky’s in de dop

Exloo redt het EK dressuur voor de Anky’s en Adelindes in de dop. In twee maanden tijd heeft Hippisch Centrum Exloo de organisatie opgetuigd.

Volgende week dinsdag tot en met vrijdag is Exloo in de ban van het Europees Kampioenschap dressuur onder 25. Dat zou in Roosendaal worden gehouden. Ware het niet dat de Brabanders het financieel niet rond konden krijgen en zich op het laatste moment terugtrokken. Daarmee zetten ze de nationale bond KNHS voor het blok. Exloo redde het hachje van de KNHS door in het gat te duiken.

Binnen vijf minuten geregeld

Bedenktijd? Die hadden ze in het Hippisch Centrum amper nodig. ,,Ik heb wat telefoontjes gepleegd en binnen vijf minuten was iedereen bereid er voor te gaan”, zegt Lieuwe Koopmans. Volgens de commerciële topman illustreert dat de frisse wind die sinds de machtswisseling van anderhalf jaar geleden door het Hippisch Centrum Exloo waait. Waar het als vanouds gonst van de activiteiten. Typerend: de dressuurpaarden hebben vrijdag na de afsluitende kür op muziek hun hielen amper gelicht of een batterij Arabieren strijkt in Exloo neer voor een keuring.

Hoe zit het met het geld?

Maar hoe zit het dan in Exloo met het geld? ,,Dat is nog een heikel ding. In twee maanden tijd 30.000 euro ophalen is te veel gevraagd, maar wie a zegt, moet ook b zeggen. We doen het gewoon”, zegt Harma Hooge, spin in het web van het vijfkoppige organisatieteam. Doel is uitgroeien tot een vaste waarde op gebied van het organiseren van dit titeltoernooi. ,,In De Wolden houden ze voor de vijftiende keer het EK springen onder 25. Vanuit provincie en gemeente stromen daar flinke subsidiestromen naartoe. Die gunnen wij ze van harte, maar wij moeten ons nog bewijzen.”

Geen examenvrees

Bij de KNHS is dat laatste niet meer nodig, anders was dat telefoontje uit Ermelo niet gekomen. Nu de internationale bond (FEI) nog. ,,Het is een examen voor ons”, weet Hooge. Van examenvrees geen spoor bij haar. Bang dat er iets gruwelijk fout gaat, zoals vorig jaar in Oostenrijk, is ze niet. Daar weigerde na de eerste deelnemer aan de kür op muziek de muziekinstallatie. Eind van het liedje was dat het EK werd afgebroken. ,,Een EK onwaardig. Dat mag en zal ons niet overkomen. Wij hebben veel kennis in huis en de sfeer in het team is fantastisch. We vormen een topgroepje met z’n vijven.”

Extra beveiliging voor paardenverzorgers?

Het vinden van onderdak voor zo’n vijfhonderd ruiters, helpers, veterinairs en juryleden was nog wel een lastige puzzel in het hoogseizoen. ,,Wonder boven wonder is het gelukt.” Zo’n vijftig vrijwilligers zijn in touw. De piste is in blakende conditie, viptenten en een enorme staltent voor de paarden staan klaar. Tijdens een internationaal menevenement in het voorjaar werden twee paardenverzorgers ‘s nachts bedwelmd en beroofd. Is er nu extra beveiliging om dat te voorkomen? ,,Alles is beveiligd. ‘s Nachts is er toezicht, maar dat is bij dit soort wedstrijden sowieso verplicht.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.